Šta je prava istina o istraživanju iz 2012.

Teorije zavjere: Njemačka vlada je predvidjela koronu?!

Nedjeljni magazin05.04.20, 22:50h

Teorije zavjere: Njemačka vlada je predvidjela koronu?!
Je li njemačka vlada prognozirala pojavu koronavirusa još prije osam godina? Jedan službeni dokument je plodno tlo za špekulacije koje se šire i u Hrvatskoj; BiH i regiji

 

Sedam milijuna mrtvih u tri godine, nestašice hrane i preopterećeni zdravstveni sustav koji neće moći zbrinuti sve pacijente, pa će mnogi zbog toga umrijeti.

 

To je scenarij, piše DW,  iz „Analize rizika za zaštitu stanovništva" njemačke Vlade iz 2012. godine u kojoj se razrađuju mjere i posljedice dviju mogućih prirodnih katastrofa: poplave i pandemije. Dio analize pod naslovom „Pandemija virusa Modi-SARS" izradio je ugledni njemački institut Robert Koch u suradnji s nadležnim državnim službama. U njemu se razrađuje scenarij pojave nove vrste SARS-a u jugoistočnoj Aziji i to prelaskom s divljih životinja koje se prodaju na tamošnjim tržnicama na čovjeka. Navodi se da bi teoretski taj novi virus iz Azije u veljači mogao dospjeti do Europe te da bi u tom slučaju u Njemačkoj vrhunac epidemije bio u travnju. Nakon toga bi, prema toj prognozi, bilo potrebno barem tri godine za izlazak iz krize.

 

Zvuči poznato? Da, i zato se ovaj dokument proteklih tjedana rado koristi kao temelj za raznorazne teorije zavjere. Tako u jednom članku na portalu Wallstreet-Online autor i youtuber Heiko Schrang tvrdi da u vezi s novim koronavirusom postoji „tajni plan njemačke vlade" iz 2012. Isto sugerira i južnoafrički profesor Walter Veith. Obojica ističu činjenicu da je pandemija kojom se bavi dokument skoro identična sa sadašnjim stanjem.

 

Naravno, mnogima se nameće pitanje: Nije li to stvarno čudna koincidencija? Je li njemačka vlada znala da će se pojaviti novi koronavirus, i ako jest, što se krije iza toga?

 

Ništa. Naime, takve scenarije stvaraju stručnjaci na temelju nekih realističnih mogućnosti (pandemije, poplave, suše) kako bi država i društvo bili pripremljeni na moguću kriznu situaciju. Osim toga, ovaj dokument nije nikakav „tajni plan" nego svima dostupno izvješće Saveznog ureda za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama.

 

Nastavak tekst možet čitati OVDJE!

 

(DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!