Uživo/ Korona kriza u BiH

Potvrđen još jedan slučaj zaraze korona virusom u Širokom Brijegu

Hronika29.03.20, 17:10h

Potvrđen još jedan slučaj zaraze korona virusom u Širokom Brijegu
U Bosni i Hercegovini je korona virusom zaraženo više od 324 osobe

 

19:47 - Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar izjavio je da je, prema izvještaju koji je ovaj zavod objavio jutros u 10.00 sati, u protekla 24 sata testirano je 118 novih uzoraka od čega je Covid-19 potvrđen kod 28 osoba.

 

Što se tiče ovih novih pozitivnih slučajeva, kako je dodao, 11 ih je zabilježeno u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, devet u Tuzlanskom, četiri u Kantonu Sarajevo, dva u Zeničko-dobojskom i po jedan u Zapadnohercegovačkom i Bosanskopodrinjskom kantonu.

 

- Zaključno sa današnjim danom u Federaciji BiH je testirano 855 osoba, a Covid-19 je potvrđen kod 123 pacijenta – naveo je Pehar prilikom redovnog obraćanja predstavnika nadležnih federalnih institucija povodom širenja koronavirusa.

 

Posmatrano po kantonima, u Hercegovačko-neretvanskom  kantonu su 44 pozitivna slučaja, Zapadno-hercegovačkom kantonu 18, Tuzlanskom kantonu 18, Sarajevskom kantonu 17, Zeničko-dobojskom deset, Unsko-sanski kanton osam, Bosansko-podrinjskom šest, te u Posavskom i Srednjo-bosanskom kanton po jedan pozitivan slučaj.

 

- Nažalost, imamo i pet potvrđenih smrtnih ishoda od infekcije koronavirusom, dva u Bihaću, jedan u Konjicu, jedan u Sarajevu i posljednji, peti slučaj, pacijent iz Gruda koji je preminuo jučer. U međuvremenu smo dobili potvrdu još jedne osobe pozitivne na Covid-19 čime je broj potvrđenih slučajeva u Federaciji BiH sada porastao na 124. U pitanju je osoba iz Širokog Brijega kod koje je potvrđen ovaj virus – dodao je Pehar.

 

Naveo je da su također potvrđeni i  uvezeni slučajevi i zemalja Evrope – Italije, Njemačke, Švicarske, Srbije, Austrije, Turske i SAD-a. Lokalna transmisija je registrirana na području četiri kantona – Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom, Unsko-sanskom i Bosanskopodrinjskom kantonu - Goražde.

 

Što se tiče nadzora, dodao je Pehar, dosad je na području Federacije BiH pod zdravstveni nadzor stavljeno više od 35.000 osoba i očekuje se da će taj broj rasti.

 

Pehar je podsjetio da je od petka u funkciji geoportal na adresi www.covid-19.ba koji je Vlada FBiH pripremila u saradnji Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH, a na kojem građani mogu pronaći kompletne, aktuelne i potvrđene podatke zvaničnih i nadležnih javnih i zdravstvenih institucija koje se odnose na situaciju sa koronavirusom.

 

17:09 - U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar je u poslijepodnevnim satima testirano još devet uzoraka, od kojih je jedan pozitivan na korona virus.


Kako je saopćeno, zaražena osoba je iz Širokog Brijega.


Tokom dana bit će izvšeno testiranje još 10 uzoraka, poručuju iz Štaba civilne zaštite HNK.


U Bosni i Hercegovini je korona virusom zaraženo više od 324 osobe.

 

10:52 - Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine objavio je danas nove, zvanične podatke o broju zaraženih korona virusom u ovom bosanskohercegovačkom entitetu.

 

Potvrđena su ukupno 123 osobe zaražene ovim virusom uz ukupno pet smrtnih slučajeva.

 

U odnosu na prethodni dan, u FBiH je zabilježeno 28 novih slučajeva.

 

Ukupno u BiH trenutno ima 323 slučaja.

 

10:47- Dvije zdravstvene radnice iz Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) u Banjoj Luci pozitivne su na koronavirusa – rekao je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

 

- Radi se o jednoj doktorici i medicinskoj sestri u UKC-u, koje su radile zajedno u smjeni sa kolegom koji je prethodno zaražen koronavirusom – pojasnio je Šeranić.

 

U toj zdravstvenoj ustanovi ukupno se liječe 32 osobe, a jedna u Doboju.

 

- Na respiratorima su četiri osobe, dok je na odjelu pulmologije, gdje se liječen osobe s lakšim simptomima njih 12 – dodao je Šeranić na konferenciji za novinare. 

 

Jučer je testirano 116 osoba, koje su ušle na bh. graničnim prijelazima na teritorij entiteta RS i svi su negativni.

 

Šeranić je najavio da će naredne sedmice razmisliti o strategiji, kada je u pitanju testiranje tih osoba, jer se pokazalo da su svi oni koji su protekle sedmice testirani bili negativni te će biti upućivani u lokalne karatine.

 

U RS je trenutno koronavirus potvrđen kod 200 osoba, jedna je umrla, a dvije su se oporavile.

 

Smanjenuje se broj osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom i trenutno ih je 16.059, a iz nadzora je "izašlo" njih 2.881.

 

10:23 - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić potvrdio je danas da je u tom bh. entitetu koronavirus potvrđen kod još 38 osoba, čime se broj ukupno zaraženih u RS povećao na 200.

 

Kada su u pitanju novo evidentirani, Šeranić je na konferenciji za novinare rekao da su tokom jučerašnjeg dana testirana 403 uzorka.

 

Dvadeset osoba je ženskog spola, 18 je muškaraca, a uglavnom su srednje životne dobi i dolaze iz tzv.porodičnih kontakata.

 

- Najviše novooboljelih ih je iz Banje Luke, ukupno 29 - rekao je Šeranić.

 

On je dodao da je devet oboljelih hospitalizovano u banjalučkoj bolnici.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još