Najbolja knjiga fikcijske proze

Darku Cvijetiću nagrada 'Fric' za knjigu 'Schindlerov lift'

Kultura30.01.20, 18:42h

Darku Cvijetiću nagrada 'Fric' za knjigu 'Schindlerov lift'
Nagradu Fric osnovao je tjednik Express i ona dobitniku donosi 75 000 kuna i skulpturu žiroskopa

 

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Fric“ koja se dodjeljuje za najbolju knjigu fikcijske proze je Darko Cvijetić za knjigu „Schindlerov lift“. Njega je 2018. godine objavila izdavačka kuća Buybook, a u 2019. okrunjen je još jednom prestižnom književnom nagradom, „Kočićevim perom“ koje dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka – Beograd. 

 

Nagradu Fric osnovao je tjednik Express i ona dobitniku donosi 75 000 kuna i skulpturu žiroskopa. Ime je dobila prema nadimku književnika Miroslava Krleže. Dodjeljuje se od 2018. godine, a prvi dobitnik bio je još jedan Buybookov autor, Damir Karakaš, kojem je ova nagrada dodijeljena za knjigu „Sjećanje šume“.

 

Darko Cvijetić autor je niza pjesama, kratkih priča, režiser je i dramaturg u Pozorištu Prijedor. Njegove pjesme prevođene su na francuski, engleski, njemački, slovenski, hebrejski, albanski, mađarski, poljski, makedonski i jidiš. Od 2013. godine uređuje književni blog "Hypomnemata". Član je P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine, Društva pisaca Bosne i Hercegovine i Hrvatskog društva pisaca.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!