aabIh pokrenula novu platformu

Prilika za mlade arhitekte, inženjere i biroe: Naši stručnjaci traženi su u svijetu, njihov odlazak ne vodi ničemu dobrom!

Biznis Klub29.01.20, 09:22h

Prilika za mlade arhitekte, inženjere i biroe: Naši stručnjaci traženi su u svijetu, njihov odlazak ne vodi ničemu dobrom!
Bez obzira na trenutno stanje u zemlji, naše arhitektonsko-građevinsko naslijeđe i struka su i dalje na zavidnom nivou i visoko kotiraju na stranim tržištima, tako da brojni mladi stručnjaci bez većih problema nalaze posao u inostranstvu. Ali njihov odlazak ne vodi ničemu dobrom

 

 

Asocijacija arhitekata u BiH upravo pokreće online platformu za izvoz arhitektonskih i srodnih usluga klijentima širom svijeta. Dok građevinarstvo u BiH stagnira, u svijetu potražnja za kvalifikovanim stručnjacima raste, a nove tehnologije omogućavaju efikasnu kolaboraciju na čak i najzahtjevnijim projektima.

 

Bez obzira na trenutno stanje u zemlji, naše arhitektonsko-građevinsko naslijeđe i struka su i dalje na zavidnom nivou i visoko kotiraju na stranim tržištima, tako da brojni mladi stručnjaci bez većih problema nalaze posao u inostranstvu. Ali njihov odlazak ne vodi ničemu dobrom, zbog čega je Asocijacija uz veliku pomoć MarketMakers projekta odlučila da ponudi alternativu i pokrene ovu platformu.

 

- Nema razloga da se ograničavamo na domaće tržište niti da kaskamo za svijetom. IT sektor je to već odavno dokazao. Mi definitivno imamo šta da ponudimo, samo tu informaciju treba upakovati i distribuirati onako kako se to radi u 21. stoljeću. Upravo to je funkcija ove platforme, da poveže naše firme i stručnjake sa stranim klijentima, da im prikaže šta znamo i možemo, te da omogući jednostavnu razmjenu informacija u cilju uspostavljanja perspektivnih poslovnih odnosa - rekao je Dario Kristić, predsjednik AABiH i jedan od pokretača ove inicijative.

 

Platforma je otvorena za sve arhitekte i inžinjere iz BiH, kako za pojedince tako i za firme, koji vladaju engleskim jezikom, zadovoljavaju minimalne uslove i ulože trud da pripreme potpun i kvalitetan profil. Svi korisnici koji se registruju do kraja februara 2020. godine će platformu moći koristiti besplatno do 30. juna. Intenzivna međunarodna promocija počinje uskoro, te Asocijacija stoga poziva sve zainteresovane da posjete Archlink platformu na adresi https://archlink.co i kreiraju svoj profil.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!