Ulaz besplatan

U subotu 'Otvorena kuća bh. filma' u Muzeju 'Valter brani Sarajevo'

Kultura31.10.19, 11:24h

U subotu 'Otvorena kuća bh. filma' u Muzeju 'Valter brani Sarajevo'
Uz posjetu i obilazak muzeja, Filmski centar Sarajevo tokom tog dana organizira projekcije značajnih djela bh. kinematografije koji se nalaze u arhivu centra
 
Filmski centar Sarajevo i  Muzej „Valter brani Sarajevo“ otvaraju besplatno svoja vrata u subotu za sve građane Sarajeve. U okviru jedinstvenog filmskog događaja pod naslovom „Otvorena kuća bh. filma“ posjetioci će moće besplatno obići muzej, uz vodiče koji će ispričati priču o muzeju, filmu „Valter brani Sarajevo“, bh. reditelju Hajrudinu Šibi Krvavcu, ali i legendarnom Vladimiru Periću Valteru, te antifašističkim i slobodarskim tradicijama Sarajevo.
 
 
Uz posjetu i obilazak muzeja, Filmski centar Sarajevo tokom tog dana organizira projekcije značajnih djela bh. kinematografije koji se nalaze u arhivu centra, i to:
 
 
Dokumentarni filmovi:
 
10.15h Priča o jezeru, reditelj Gojko Šipovac, 1956
10.30h Proljeće u mom gradu, Žika Ristić, 1961
10.45h Švapski adet i Bosniše Vilajet, Branko Ranitović, Muhamed Karamehmedović, Zuko Džumfur, 1962
11.00h  Posljednji krug, Pjer Majhovski, 1961
11.15h Ja i moj rođak Pip, Mustafa Kapidžić, 1961
 
Igrani filmovi:
 
11.30h Mali vojnici, Bato Čengić, 1968
13.00h Ram za sliku moje drage, Mirza Idrizvić, 1968
14.30h Valter brani Sarajevo, Hajrudin Šiba Krvavac, 1971
15.45h Ljubav i bijes, Bakir Tanović, 1978
 
 
Domaćin u muzeju bit će Jasmin Duraković, filmski reditelj i direktor Filmskog centra Sarajevo i drugi bh. filmski radnici, koji će  gostima i publici predstaviti djela iz programa, kao i autore filmova.
 
Program je prilagođen i za djecui mlade, te ovim putem pozivamo i roditelje da svoje najmlađe upoznaju sa muzejom „Valter brani Sarajevo“, ali i bogatom prošlošću bh. filma.
 
 
Ovaj program organiziramo kao znak zahvalnosti građanima Sarajeva i široj javnosti koja daje veliku podršku Filmskom centra Sarajevo i muzeju „Valter brani Sarajevo“ u naporima da sačuvaju imovinu, ali arhiv bh filma koji posjeduju i koji je neprocjenjivo kulturno blago BiH.
 
 
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)
 

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!