nakon burnih događaja u španiji

Katalonski referendum je održan, šta sada slijedi?

Hronika02.10.17, 17:59h

Katalonski referendum je održan, šta sada slijedi?
Pitanje koje se sada nameće jest: hoće li se sukob, nakon što demonstracija sile od strane Madrida nije urodila plodom, ipak smiriti, ili najgore tek slijedi

 

ODNOSI Španjolske i njene pokrajine Katalonije nakon jučerašnjeg nasilnog i neuspješnog pokušaja zaustavljanja referenduma, dosegli su svoju najnižu točku od okončanja diktature Francisca Franca- piše Index.hr.

 

Pitanje koje se sada nameće jest: hoće li se sukob, nakon što demonstracija sile od strane Madrida nije urodila plodom, ipak smiriti, ili najgore tek slijedi?
 

 
Rajoy negira stvarnost 


 
Nažalost, nema puno razloga za optimizam. Španjolski premijer Mariano Rajoy pokazao se kao netko tko ozbiljno negira stvarnost kada je referendum proglasio “propalim” i prebacujući odgovornost sa svoje vlade na katalonsku. "Odgovorni za to su jedino i isključivo oni koji su promovirali kršenje zakona i razbijanje suživota. Nemojte tražiti druge krivce, jer ih nema", izjavio je, podsjetimo, Rajoy na jučerašnjoj presici i dodao, više se obraćajući svom biračkom tijelu nego katalonskim separatistima: "Mi smo napravili ono što smo morali napraviti. Ispunili smo svoju obvezu, ponašajući se u skladu sa zakonom, i samo sa zakonom. Država je odgovorila čvrsto i trezveno". 


 
Naravno da je krivnja ustvari najvećim dijelom upravo na njemu i njegovoj vladi, koja je odlučila referendum, koji ionako ne priznaje kao nelegalan i neustavan, zaustaviti brutalnom i nepotrebnom silom, kršeći pritom sama slobodu okupljanja i izražavanja. Sramotni prizori iz Katalonije - oklopljeni policajci koji mlate mirne prosvjednike i glasače, uključujući starce, žene i tinejdžere, palicama, vuku ih po podu i gaze nogama, gađaju gumenim mecima, provaljuju na glasačka mjesta, sukobljavaju se čak i s regionalnim vatrogascima i policajcima - obišli su svijet i uništili sav moralni legitimitet koji je španjolska vlada dotad imala, smještajući simpatije međunarodne javnosti čvrsto na stranu katalonskih separatista.


 
Gotovo 900 ljudi ozlijeđeno je u policijskom obračunu s Kataloncima, kao i 33 sama policajca. No što je još važnije na dugi rok, dobar dio Katalonaca koji su bili neopredijeljeni ili protiv odcjepljenja nakon ovoga zasigurno ni sami ne žele ostati u sklopu države koja se odnosi prema njima na ovako bezobziran način. 
 

Ostatak čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook