9. septembra u Mixer House-u

Vraćanje Sarajevu: Promocija knjige 'KONSTATINOVIĆ. Hronika' - biografija o velikom piscu i filozofu

Kultura08.09.17, 10:12h

Vraćanje Sarajevu: Promocija knjige 'KONSTATINOVIĆ. Hronika' - biografija o velikom piscu i filozofu
Na svoj prvi radni dan u Sarajevu, Mikser house u saradnji sa Pokretom Novi optimizam, organizuje prvu promociju knjige beogradskog autora Radivoja Cvetićanina “KONSTANTINOVIĆ. Hronika”


Promocija knjige pod nazivom “KONSTANTINOVIĆ. Hronika” održat će se u Mikser house-u Sarajevo, u subotu, 9. septembra u 19:00 sati.


Na promociji u Sarajevu govorit će sarajevski pjesnik Mile Stojić, književnici Miljenko Jergović (Zagreb) i Svetislav Basara (Beograd), zatim bivši ambasador Srbije u BiH Grujica Spasović, te autor knjige Radivoj Cvetićanin.

 

O KNJIZI...
“I onda mu se ... nad grobom pojavio jedan temom opsesionirani novinar, i priredio mu vjerojatno i najtemeljitiju biografsku kroniku u povijesti srpske i inih južnoslavenskih književnosti ... po mnogo čemu velikom i lijepom, koja se čita bez daha”.
      
Miljenko Jergović, Jutarnji list, 5. avgusta 2017
.

Tekst Radomira Konstantinovića “Vraćanje Sarajevu” čitat će sarajevski glumac Emir Hadžihafizbegović.


Na prvoj godišnjici smrti ovog velikog pisca, Pokret Novi optimizam pokrenuo je inicijativu u Subotici da se osnuje Odbor za očuvanje misaonog naslijeđa Radomira Konstantinovića. Od tog trenutka Novi Optimizam je dio svih aktivnosti tog Odbora i svih drugih djelovanja koje doprinose tom cilju.


Autor knjige “KONSTANTINOVIĆ. Hronika” Radivoj Cvetićanin (1947.) diplomirao je književnost na Beogradskom univerzitetu. Kao novinar pisao je u vodećim srpskim listovima Politici i Borbi, i u nedeljniku NIN, a suosnivač je i nezavisnog dnevnika Danas, čiji je komentator. Priređivač je knjige “Nova Evropa”, o diplomatskim izveštajima Miloša Crnjanskog. Bio je savjetnik predsjednika Srbije Ivana Stambolića i predsjednika Vlade SR Jugoslavije Milana Panića. Prvi je ambasador Srbije u Hrvatskoj. Tu dužnost obavljao je od 2005. do 2009. godine. O ambasadorskim danima, 2012. objavio je dnevnik “Zagreb indoors”.


Knjiga “KONSTANTINOVIĆ. Hronika” na 815 strana, uz oko 100 fotografija, dokumenata i ilustracija, i 1000 imena u Indeksu ličnosti, govori o životu i djelu književnika i filozofa Radomira Konstantinovića.

 

Izdavači Dan graf (Danas) iz Beograda i Fondacija Stanislav Vinaver iz Šapca vjeruju da je u pitanju NAJVEĆA BIOGRAFIJA SAVREMENE SRPSKE KNJIŽEVNOSTI

mixer-cveticanin

Dijete profesora univerziteta, ministra i kraljevog učitelja, koje je progovorilo ne na srpskom nego na francuskom jeziku, daroviti i hiroviti đak, bokser, 1944. pozadinac u ratu za oslobođenje Beograda, omladinski akcijaš, pjesnik, novinar, tzv. saputnik Komunističke partije, književni, likovni i filmski kritičar, pisac književnih manifesta, romanopisac, književni istoričar, urednik, dramatičar, savjetnik ministra, filozof, memoarist, angažovani intelektualac napokon – predvodnik antimiloševićevske Druge Srbije tokom krvavog raspada Jugoslavije. Beketov prijatelj.

 

Prijatelj Bore Ćosića, ali i Miće Popovića, Krleže i Žike Stojkovića, Žike Berisavljevića i Ivana Stambolića, Kasima Prohića i Ota Bihaljija Merina, stanovnik Subotice, Beograda, Ivanjice i Rovinja. Hedonist i asketa. Višestruki laureat i zaboravljen čovjek. To je Radomir Konstantinović, kad pročitate ovu „Hroniku“.

 

U njenom starom, dobrom značenju, riječ renesansni pristaje upravo njemu: čovjek je obilnog dara. On nije pisac jedne knjige i jedne teze. Tvorac je, naprotiv, obimnog, raznovrsnog, klasičnog djela srpske književnosti i filozofije. Pisac stranica nedostižne ljepote, mudrosti i vedrine.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook