koncept od kojeg lako glava zaboli

Ta čuvena veza bez obaveza ili 'situationship': Možete li vi 'odvoziti' to da s nekime jeste, a niste?

Lifestyle20.06.17, 13:52h

Ta čuvena veza bez obaveza ili 'situationship': Možete li vi 'odvoziti' to da s nekime jeste, a niste?
Millennialsima možete podvaliti svakakve koncepte kao poželjne, ali pobogu, ne tražite ih da poštuju definicije, norme ili rokove

 

Scenarij koji slijedi je dobro poznat svima. Neka nam se osoba svidi, počinjemo se sve češće čuti i viđati, ali definiranje tog odnosa spada u sferu znanstvene fantastike. Postepeno shvaćamo da ćemo prije dočekati onu dugo najavljivanu povišicu na poslu ili otkriti razloge popularnosti obitelji Kardashian i, bez da smo to uopće stigli percipirati, našli se u klasičnom "situationshipu"- piše buro247.hr.


Millennialsima možete podvaliti svakakve koncepte kao poželjne, ali pobogu, ne tražite ih da poštuju definicije, norme ili rokove. Naravno, iznimke uvijek postoje, no većina ove generacije je obilježena ležernim pristupom životu u kojem nema mjesta poštivanju zadanih obrazaca koji im ne odgovaraju. Ako su sve generacije prije živjele prema nekom zacrtanom slijedu događaja, ova je odlučila igrati po svojim pravilima. Tko kaže da se prije tridesete moramo vjenčati, roditi barem jedno dijete te podići kredit za stan? Dapače, danas postajemo svjesni ozbiljnih implikacija ugovaranja kredita, kao i blagodati života s roditeljima i neplaćanja mjesečne stanarine. Jasno, uglavnom ćemo se žaliti kako nas obitelj živcira, ali na kraju dana ćemo uživati u tome što si zahvaljujući tome možemo priuštiti kakvo putovanje ili nešto drugo što nas veseli. Nitko nas neće uvjeriti niti da vikende moramo provoditi partijajući do jutra, barem ako za to nismo posebno raspoloženi. A romantični odnosi? To je tek posebna priča. Divlji Zapad bi mogao poslužiti eventualno kao eufemizam za činjenicu da nikakva pravila ovdje ne vrijede, osim možda onog "tko preživi, pričat će".


Sigurna sam da točno znate o čemu govorim. I dok su nedefinirani odnosi za koje nitko ne zna gdje zapravo vode u nekoj mjeri postojali oduvijek, čini mi se da su po prvi put konkretizirani opcijom koju nam je Facebook predstavio u svojim prvim danima postojanja - ''it's complicated''. Ako ste, dakle, bili u situaciji koju ne biste u potpunosti nazvali službenom vezom, svijetu ste to mogli obznaniti pritiskom na jedan jedini gumb. Ruku na srce, svima nam je tada to bilo neopisivo cool  i vjerojatno smo se svi barem jednom u životu odlučili tako definirati u virtualnom svijetu.

 

Ono što je tada bilo cool i simpatično, danas, čini se, postaje način života, a ovakvim opisima veza svjedočimo svakodnevno. Sjećam se kako sam na jednom tulumu useljenja slušala poznanicu kako odgovara na pitanje je li u vezi. Njen je tadašnji opis onaj u kojem će se danas mnogi prepoznati. Priča ide ovako: viđa se tim jednim muškarcem, oduševljava ju na svim razinama i zapravo joj ništa ne nedostaje. Vikendom odlaze na izlete i ponašaju se kao svaki drugi par, no preko tjedna se gotovo ne čuju. Nitko od njenih prijatelja ga nije upoznao, kao ni ona njegove, a definiranje tog odnosa ne dolazi u obzir. No, nastavlja ona, to im savršeno odgovara. Oboje su izašli iz dugih veza i ne pada im na pamet ponovno ''etiketirati'' odnos.

 

Ostatak čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook