Uoči putovanja u Rusiju

Dodik: Prenijet ću zahvalnost Moskvi za sve što čini za RS

Front01.03.17, 18:21h

Dodik: Prenijet ću zahvalnost Moskvi za sve što čini za RS
Dodik je rekao da će Moskvi predstaviti razvoj političke situacije u BiH, prije svega u Republici Srpskoj

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će zvaničnike Ruske Federacije tokom predstojeće posjete Moskvi upoznati o problemu u funkcioniranju BiH, javlja Srna.

 

Dodik je rekao da Bakir Izetbegović u kontinuitetu sprovodi politiku negacije Republike Srpske, uvijek tražeći nove zamke.

 

- Sada je to revizija presude protiv Srbije za genocid, a ranije je postojala inicijativa da se u Savjetu bezbjednosti donese rezolucija koja bi Srbe označila genocidnim. Još jednom ću zahvaliti Rusiji što do toga nije došlo. Bit će ovo razgovor prijatelja - rekao je Dodik za "Sputnik".

 

Predsjednik manjeg bh. entiteta ističe da je riječ o redovnoj razmjeni mišljenja o aktuelnim pitanjima u regionu i da će se iz prve ruke upoznati sa stavovima koje Rusija ima o tome.

 

Dodik je rekao da će Moskvi predstaviti razvoj političke situacije u BiH, prije svega u Republici Srpskoj, prenosi Srna. 

 

- Namjera mi je da ih upoznam sa činjenicom da je RS stabilna, bez obzira na ogromne pritiske kojima je izložena u kontinuitetu, da pronalazimo načine da odgovorimo na ekonomske i socijalne izazove, a u političkom smislu zadržavamo stabilnost kroz rad institucija - rekao je Dodik.

 

On ističe da će sagovornike u Moskvi informisati da Republika Srpska nastavlja sa politikom neodobravanja sankcija Rusiji, bez obzira na to što se svaki put javljaju novi pritisci da se BiH tome pridruži. 

 

- Čvrst stav RS je da to ne učini - kaže Dodik i dodaje da će u Moskvi biti riječi i o ekonomskim temama. Dodik ističe da RS jako interesuje pozicioniranje oko gasovoda koji bi trebao da dođe u region. 

 

Iz ruske Ambasade u BiH potvrđeno je da će predsjednik Srpske tokom posjete Moskvi razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim i održati predavanje na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose. 

 

Organizatori predavanja su Balkanski klub MGIMO, a događaj je podržalo i Predstavništvo Republike Srpske u Rusiji.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook