U knjižari Buybook

Promocija knjige Ivice Pinjuha 'Narativna ekspanzija' 29. novembra

Kultura28.11.16, 10:18h

Promocija knjige Ivice Pinjuha 'Narativna ekspanzija' 29. novembra
Knjiga se može naći u prodaji u Buybookovim knjižarama i knjižarskoj mreži širom BiH, kao i putem Buybookovog web shopa www.buybook.ba po cijeni od 22,00 KM

 

Izdavačka kuća Buybook sa zadovoljstvom vas poziva na promociju knjige Ivice Pinjuha pod nazivom "Narativna ekspanzija" od ideje do djela, koja je u proteklom mjesecu objavljena u Buybookovom izdanju.

 

Promocija će biti upriličena u utorak, 29. novembra u 19:30 sati u knjižari Buybook. O knjizi će pored autora govoriti njegove kolege profesori na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Senadin Musabegović i Edin Pobrić. Događajem će moderirati Kristina Ljevak.
 

Narativna ekspanzija od ideje do djela je važan doprinos pokušaju razumijevanja tajne umjetnosti i tajne stvaranja, a nastao je zahvaljujući doktorskoj disertaciji autora.


 
Studija Ivice Pinjuha objašnjava prelaz iz zamisli-ideje, u njeno ostvarenje-djelo, utvrđujući funkciju umjetnosti, njeno porijeklo iz mita i rituala, sagledava različite faze u oblikovanju umjetničkog djela, ukazujući na razlike između umjetničkog i naučnog mišljenja. U svojoj disertaciji autor dokazuje da umjetnost nije kopija stvarnosti već u prvom redu kreacija i transformacija.

 

Osim toga, knjiga je i putokaz umjetnicima i umjetnicama, uputstvo koje ukazuje da teorijsko znanje nije jedino dovoljno; oni/e kako autor s razlogom navodi “moraju imati savršeni vid, sluh, njuh, čulo okusa i dodira, emocije, sjećanja, imaginaciju, intelekt, intuiciju i spoznaju“. U najkraćem, za one koji se umjetnošću bave nije samo važno da znaju i postoje, već da posjeduju istinsku otvorenost za posmatranje i razumijevanje trenutka u kom se nalaze i svijeta koji ih okružuje, ali i da budu u stalnom dosluhu “sa imaginativnim svjetovima u njihovoj glavi“.


Kao ilustraciju ovakvog pristupa Pinjuh navodi najbolji primjer, "Eolsku harfu" Danila Kiša iz zbirke "Rani jadi", u kojoj je jedan obični prostor sačinjen od bandera i žica u umjetničkom doživljaju i njegovom načinu prenošenja na papir, pretvoren u muzički instrument.


U svom djelu Ivica Pinjuh odustaje od tradicionalnih klasifikacija i tipologija, svjestan da svako narativno, antinarativno, estetsko djelo posjeduje mimetički i dijalektički aspekt, lirske, epske i dramske elemente, tako da klasične podjele i svrstavanje u “kritičke ladice“ i “sortiranje“ po principu da je nešto barok, romantizam ili moderno, u njegovom slučaju ne dolazi u obzir. U najkraćem, narativna ekspanzija od ideje do djela predstavlja zbir različitih strategija, od morfoloških do estetičkih, koje nam daje autor djela.

 

Ovo izdanje jedno je u nizu dragocjenih teorijskih istraživanja čijim objavljivanjima IK Buybook ulazi u završnicu obilježavanja 20 godina uspješnog rada, želeći svojoj publici osim vrhunske književnosti, ponuditi uvid u recentna ostvarenja iz oblasti teorije.

 
Knjigu Ivice Pinjuha možemo posmatrati i kao mjerodavno tretiranje jedne kompleksne oblasti, ali i kao polaznu osnovu za buduća istraživanja nekih novih generacija teoretičara i teoretičarki, jer riječ je o nekada omiljenom profesoru na Filozofskom fakultetu čije je pisanje spoj erudicije i vještine pripovijedanja, odnosno prenošenja znanja.

 
Knjiga se može naći u prodaji u Buybookovim knjižarama i knjižarskoj mreži širom BiH, kao i putem Buybookovog web shopa www.buybook.ba po cijeni od 22,00 KM. Knjiga će na promociji biti dostupna po promotivnoj cijeni.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook