24. NOVEMBRA U BOŠNJAČKOM INSTITUTU

Omaž stvaralaštvu W.A. Mozarta povodom 260. godišnjice rođenja velikog kompozitora

Kultura23.11.16, 09:50h

Omaž stvaralaštvu W.A. Mozarta povodom 260. godišnjice rođenja velikog kompozitora
Upuštajući se u pustolovinu muziciranja koja od interpretatora zahtijeva umjetničku posvećenost, publici će se predstaviti eminentna umjetnica, violinistica i profesorica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu Emina Smolović, i to uz klavirsku pratnju pjanistice Milice Lawrence

 

Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu odmora nema! Koncertna sezona 2016/2017. priprema još jedan koncert, pod nazivom "Veče Mozartovih sonata za violinu i klavir", koji ima za cilj dati svojevrsni omaž jednom od najznačajnijih kompozitora u historiji muzike, Wolfgangu Amadeusu Mozartu, povodom 260. godišnjice njegovog rođenja!


Upuštajući se u pustolovinu muziciranja koja od interpretatora zahtijeva umjetničku posvećenost, publici će se predstaviti eminentna umjetnica, violinistica i profesorica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu Emina Smolović, i to uz klavirsku pratnju pjanistice Milice Lawrence.


Emina Smolović završila je studije violine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a magistrirala na FMU u Beogradu. Potom je završila specijalističke studije iz predmeta Metodika nastave gudačkih instrumenata, kao i specijalističke studije iz Kamerne muzike. Kao solista, ali i član različitih ansambala imala je niz koncerata u zemlji i inostranstvu. Nastupala je s različitim kamernim ansamblima, a trenutno predaje violinu na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.


Milica Lawrence na FMU u Beogradu završila je studij klavira i čembala. Specijalističke studije iz kamerne muzike i doktorske studije završava na istom fakultetu. Pohađala je brojne master-tečajeve za klavir i čembalo kod afirmiranih domaćih i stranih umjetnika. Za solo izvedbe te izvedbe s kamernim sastavima osvojila je veći broj nagrada na domaćim i inozemnim natjecanjima. Održala je veliki broj solističkih i koncerata kamerne muzike u zemlji i inozemstvu. Trenutno radi kao samostalni umjetnički saradnik na Odsjeku za gudače na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu.


Afirmirani umjetnički dvojac nastupit će u Bošnjačkom institutu Adila Zulfikarpašića, u četvrtak, 24.novembra, sa početkom u 19:30 časova, a  program koncerta sačinjavaju Mozartove sonate koje nisu ustaljeni dio programa bh. koncertnih dvorana: sonata u A duru KV 305, sonata u C duru KV 296 i sonata u B duru KV 454.


Na kraju ne preostaje ništa drugo do pozvati vas da svojim dolaskom na Veče Mozartovih sonata za violinu i klavir i sami doprinesete razvoju umjetničke strane muzičkog života glavnog bosanskohercegovačkog grada i tako zaokružite novembarsku programsku koncepciju Koncertne sezone MAS obilježavanjem 260. godišnjice rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta!

 

Ulaz na koncert je besplatan! Dobrodošli!

 

vece-mozartovih-sonata

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook