Od 12. do 15. oktobra

Vrhunski umjetnici na Festivalu 'Muzika na žici'

Kultura11.10.16, 13:19h

Vrhunski umjetnici na Festivalu 'Muzika na žici'
Počasna gošća ovogodišnjeg Festivala Dora Schwarzberg, jedna od najvećih živih violinskih pedagoga u svijetu danas je sa novinarima podijelila radost zbog dolaska u Sarajevo

 

Šesto izdanje festivala ''Muzika na žici'' okupit će, u Sarajevu od 12. do 15. oktobra, neke od najznačajnijih umjetnika današnjice. Publika će imati priliku uživati u koncertima glasovitih svjetskih umjetnika, ali i mladih gudačkih talenata iz nekoliko evropskih država.

 

Simbol ovogodišnjeg Festivala je drvo, a festivalska inicijatorica i umjetnička direktorica Violeta Smailović Huart kazala je danas na pres konferenciji da je koncepcija ove godine inspirirana željom da se kroz festivalske koncerte prati transformacija muzičkih ideja, kulture, znanja, pa i talenta s generacije na generaciju.

 

Počasna gošća ovogodišnjeg Festivala Dora Schwarzberg, jedna od najvećih živih violinskih pedagoga u svijetu danas je sa novinarima podijelila radost zbog dolaska u Sarajevo, a ruski umjetnik koji trenutno živi u Parizu i angažiran je u državama širom svijeta Konstantin Bogino poručio je da je kultura most bez kojeg nema dijaloga i zajedničkog življenja.

 

Zajedničko im je to što potječu iz muzičkih obitelji, a kako je Smailović kazala, uvijek je moguće okupiti ljude takvog kalibra samo kad postoji ideja, volja i želja.   

 

Dekan Muzičke akademije Sarajevo Senad Kazić istaknuo je priliku koju će studenti dobiti sudjelovanjem na majstorskim radionicama u okviru tog festivala.

 

- To je čast za Muzičku akademiju i benefit za naše studente. Takvu priliku ne smijemo propustiti -  kazao je.

 

Konstantin Bogino (klavir), Kanae Endo (klavir), Nora Romanoff-Schwarzberg (viola), Manfred Stilz (violončelo), Miomira Vitas (sopran), te violinistica Violeta Smailovic-Huart samo su neki od vrhunskih umjetnika sa kojima će se publika imati priliku sresti u okviru festivalskih koncertnih i edukativnih sadržaja.

 

Kao i prethodnih godina, posebnu ulogu u realizaciji Festivala imat će neki od članova sarajevske muzičke obitelji Smailović (djeca i unuci bh. kompozitora Avde Smailovića), koji se na festivalu pojavljuju u ulogama interpretatora, ali i pedagoga.

 

Programski sadržaji festivala ''Muzika na žici'' bit će realizirani u Domu oružanih snaga BiH, dok će dio programa, poput matineje za najmlađe biti u Narodnom pozorištu, a festivalska završnica u Ateljeu Figure.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook