Legenda iz 'SJEĆAŠ LI SE DOLY BELL'

Umro Saša Zurovac, naturščik koji je otpjevao 'Na morskome plavom žalu'

Kultura10.10.16, 13:22h

Umro Saša Zurovac, naturščik koji je  otpjevao 'Na morskome plavom žalu'
Sahrana Saše Zurovca biće obavljena 12. oktobra, na Gradskom groblju «Bare» u Sarajevu, u 15 sati. Kultna je njegova izvedba pjesme „Na morskom plavom žalu“ u filmu „Sječaš li se Dolly Bell“ Emira Kusturice

 

Ove subote je, nakon duge bolesti, umro jedan od najpoznatijih filmskih natruščika svih vremena sa ovih prostora Saša Zurovac. Kultna je njegova izvedba pjesme „Na morskom plavom žalu“ u filmu „Sjećaš li se Dolly Bell“ Emira Kusturice. 


Evo kako je njegova biografija zabilježena u Leksionu YU mitologije:


„ Poseban šarm dvama najboljim yu-filmovima svih vremena dali su naturščici. U Ko to tamo peva Slobodana Šijana, prvom od dva, to je prije svih bio nezaboravni Stanojlo Milinković u ulozi Čiče Koji Ore Drumove (“Decoooo!”). Mladi sarajevski režiser Emir Kusturica 1981, za svoj prvi cjelovečernji igrani film Sjećaš li se, Dolly Bell, izabrao je svega 5-6 profesionalnih glumaca, dok su ostatak činili naturščici, uglavnom Kustina raja iz njegove i okolnih mahala. Uz Mirsada Zulića Campu u ulozi Šintora (“A ti si, Dino? E pa nećemo tako! Nećemo… neće-mo!”), svakako najupečatljiviji bio je Saša Zurovac u ulozi Vlade Klikera.


Kliker je mentalno ograničen sin palog borca. Druži se sa klincima iz mahale od kojih je očigledno mnogo stariji i uživa da priča svakojake izmišljotine o svojim seksualnim podvizima. Zurovac je ulogu Klikera odigrao sa nevjerovatnom autentičnošću, što i ne treba da čudi, s obzirom da je, kao i svi naturščici, igrao — sebe. Pjesma koju Kliker stalno pjeva u filmu (“Na morskome plavom žalu”) odmah je postala hit za sva vremena koji ste naprosto morali znati, čak i ako niste bili ni rođeni kada je nastala. I pjesma, i film, i Vlado Kliker — Saša Zurovac su opšta mjesta yu-mitologije, nekih ljepših i sretnijih vremena u kojima su ljudi poput Zurovca mogli imati svojih pet minuta slave.


Život se okrutno poigrao sa Sašom. Poslije Dolly Bell imao je vrlo malu ulogu u drugom Kustinom filmu, Otac na službenom putu, i nešto veću u “Životu radnika”, Miroslava Ćire Mandića, a onda je nestao. Očito nije mogao izdržati nadolazeće opšte ludilo, pa je pobjegao u vlastito. Već godinama se nalazi u mentalnom zavodu Bakovići kod Fojnice, i tek rijetke novinarske ekipe ga s vremena na vrijeme posjete, te podsjete i nas i njega ko je bio čovjek koji je nekada davno zapjevao kako je na morskom plavom žalu plavušu bajnu snio… Zapjevao i ušao u legendu da tu i ostane.“

 

Sahrana Saše Zurovca biće obavljena 12. oktobra, na Gradskom groblju «Bare» u Sarajevu, u 15 sati.

 

DEPO Portal/BLIN Magazin

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook