MESS 2016

'Galeb' Oskarasa Koršunovasa predstava povezanosti glumaca i publike

Kultura04.10.16, 13:17h

'Galeb' Oskarasa Koršunovasa predstava povezanosti glumaca i publike
Kad je riječ o večerašnjoj izvedbi u Narodnom pozorištu i mogućnosti te bliske komunikacije, Kirilas Glusajevas je mišljenja da će se prisnost sačuvati

 

Peti dan 56. internacionalnog teatarskog festivala MESS bit će u znaku predstave "Galeb" koju je po tekstu A.P. Čehova režirao litvanski reditelj Oskaras Koršunovas.

 

O predstavi koja će večeras biti odigrana na sceni Narodnog pozorišta na konferenciji za medije govorili su akteri predstave Dainius Gavenonis, Marttynas Nedzinkas i Kirilas Glusajevas.

 

Glumci su naveli da ovu predstavu igraju inače u malom prostoru tako da su im gledaoci vrlo blizu. Smatraju da se u tom malom prostoru emocije koncentrišu i gledalac može da ih osjeti.

 

- Glumci i gledaoci mogu se gledati u oči, postavljati pitanja. Postaju jednina - istaknuli su.

 

Kad je riječ o večerašnjoj izvedbi u Narodnom pozorištu i mogućnosti te bliske komunikacije, Kirilas Glusajevas je mišljenja da će se prisnost sačuvati.

 

Rekao  je da imaju iskustava s igranjem u velikim prostorima i da se tad promijene tehnički detalji poput rasporeda stolica i glasnije se govori, ali koncept i sama komunikacija ostaju.

 

Dainius Gavenonis je ustvrdio da su oprezni kad je riječ o velikim prostorima jer kontakt s publikom više nije toliko blizak tako da treba "upravljati glumom".

 

Govoreći o reditelju i njegovom pristupu glumcima, akteri večerašnje predstave su naveli da su za Koršunovasa glumci jako bitni.

 

Ocjenjuje da je Koršunovas reditelj koji iz predstave u predstavu sve više približava glumca publici.

 

- Kad si blizu publike nije moguće da lažeš. Gluma postaje toliko intimna, toliko je tanka da ne možeš to da glumiš, moraš da živiš - rekao je Gavenonis.

 

On je također naglasio da su tokom rada na predstavi puno analizirali Čehova. Ističe da su zadržali Čehovljeve riječi, tekst, ali su emocije i interpretacija suvremeni.

 

- Čehova ne može postaviti neko ko nema iskustva. Bitno je da imaš iskustva u radosti i u tuzi. Da imaš iskustvo gubitka da bi se mogao upustiti u Čehova - rekao je Gavenonis.

 

Oskaras Koršunovas je 2001. na MESS-u osvojio nagradu za najboljeg mladog reditelja za svoju predstavu "Majstor i Margarita", nakon čega je izgradio karijeru svjetskog glasa. Festivalska publika je također gledala i predstave "Romeo i Julija", te "Kralj Edip" koje su također osvajale festivalske nagrade. Jedan je od reditelja koji je postao miljenik sarajevskog MESS-a, kojeg je festival prepoznao kao velikog evropskog reditelja.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook