MESS 2016

Pandur.Theaters dobitnik Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra

Kultura03.10.16, 10:40h

Pandur.Theaters dobitnik Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra
Neke od antologijskih predstava koje su se predstavile na Festivalu MESS su "Šeherzada", "Faust", "Hamlet"

 

Odlukom direkcije Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Međunarodna teatarska organizacija Pandur.Theaters dobitnik je nagrade Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra.

 

Odluka je donesena na tragu djela osnivača Pandur.Theaters, Tomaža Pandura, koji je svojim predstavama na Festivalu MESS osamdesetih godina obilježio jednu epohu Festivala te dobio najveći broj Zlatnih lovorovih vijenaca kao mladi reditelj i za predstave u cjelini.

 

Neke od antologijskih predstava koje su se predstavile na Festivalu MESS su "Šeherzada", "Faust", "Hamlet".
 

Nagrada će biti dodijeljena u Bijelom salonu Narodnog pozorišta Sarajevo večeras, dok će o stvaralaštvu Tomaža Pandura i Pandur.Theaters govoriti Dino Mustafić i Giorgio Ursini Uršić, saopćeno je iz Press službe MESS-a.

 

- Najveće priznanje Festivala ove godine ide teatru, čiji je osnivač jedan od najvažnijih i najvećih slovenačkih reditelja koji je nažalost otišao od nas. Njegove predstave bile su svojevrsna teatarska revolucija u samom pristupu i načinu rada sa glumcima, spajanju različitih oblika umjetničkog izraza, iznimno vizuelnog dojma koji je postajao njegov specifičan i jedinstven autorski jezik pozornice. Kroz njegove predstave, sticali smo nova gledalačka iskustva i otvarali nove kanale za intenzivne mentalne i emocionalne obrasce - naveo je u ime direkcije MESS-a, reditelj i izvršni producent Festivala Dino Mustafić.

 

Četvrtog festivalskog dana, publika će imati priliku pogledati predstavu "Gorski divovi" talijanskog autora Roberta Latinija. Nastala u produkciji Fortebraccio teatro, predstava će igrati na sceni Sarajevskog ratnog teatra.

 

Gorski divovi kao treći od Pirandellovih modernih mitova, predstavljaju mit umjetnosti koji je nastao nakon religijskog mita (Lazarus) i socijalnog mita (Nova kolonija). Izveden posthumno 1937. godine, komad je posljednje Pirandellovo remek djelo koje je zbog smrti autora ostalo nezavršeno. To je priča o trupi glumaca koja u svojim lutanjima dođe do neodređenog vremena i mjesta: na granici između bajke i stvarnost nalaze vilu pod nazivom "la Scalogna" (Loša sreća).

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook