vrijedna ustanova kulture

Za podršku radu Historijskog muzeja Općina Novi Grad izdvojila 100.000 KM

Kultura19.09.16, 20:14h

Za podršku radu Historijskog muzeja Općina Novi Grad izdvojila 100.000 KM
Prethodno je između Općine Novi Grad Sarajevo i Ministarstva civilnih poslova BiH potpisan Memorandum o razumijevanju, s ciljem podrške radu ustanova kulture od općeg značaja i interesa za BiH za period od 2016. do 2018. godine

 

Vršilac dužnosti pomoćnika načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za obrazovanje, kulturu i sport Tajib Delalić i direktorica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine Elma Hašimbegović potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o finansijskoj podršci radu ove ustanove, a za tu namjenu iz općinskog budžeta izdvojeno je 100.000 KM.

 

Prethodno je između Općine Novi Grad Sarajevo i Ministarstva civilnih poslova BiH potpisan Memorandum o razumijevanju, s ciljem podrške radu ustanova kulture od općeg značaja i interesa za BiH za period od 2016. do 2018. godine.

 

Kako je Delalić pojasnio, Općina Novi Grad je na osnovu zahtjeva Ministarstva civilnih poslova izdvojila sredstva, podsjećajući da je kulturno-historijsko naslijeđe izuzetno važan segment svake države.

 

Izrazio je nadu da će i druge institucije i lokalne zajednice imati sluha za ovakvu vrstu finansiranja, saopćeno je iz Pres službe Općine Novi Grad Sarajevo.

 

Direktorica Hašimbegović je, zahvalivši Općini Novi Grad, podsjetila da Historijski muzej već godinama nema redovan izvor prihoda od posebnog je značaja, a ova sredstva su jedina koja su dobili u ovoj godini, osim sredstava Kantonalnog ministarstva kulture i sporta.

 

Najavila je da će sredstva biti utrošena za održavanje institucije, tekuće potrebe institucije i uposlenika, kako bi se posjetiteljima omogućila posjeta lijepom i pristojnom muzeju.

 

Dodala je da se, bez obzira na cijelu situaciju u kojoj se nalazi Historijski muzej, uposlenici ove institucije trude da budu nosioci kulture i kulturnog žarišta u BiH, javlja Fena.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook