Leskovac

Festival filmske režije LIFFE: Nova nagrada za film 'Naša svakodnevna priča' bh. rediteljice Ines Tanović

Kultura18.09.16, 12:53h

Festival filmske režije LIFFE: Nova nagrada za film 'Naša svakodnevna priča' bh. rediteljice Ines Tanović
Drugu nagradu za film 'Naša svakodnevna priča' dobila je Ines Tanović iz Bosne i Hercegovine, koja je prisustvovala konferenciji za novinare i koja je kazala da je posebno sretna što priznanje dolazi od kolega režisera

 

Žiri devetog po redu Festivala filmske režije LIFFE u Leskovcu jednoglasno je odlučio da hrvatskom reditelju Zrinku Ogresti dodijeli gran-pri „Živojin Žika Pavlović“ za režiju filma "S one strane", saopšteno je danas.


Članovi žirija reditelj Srdan Golubović i glumica Nataša Ninković iz Srbije i reditelj iz Hrvatske Ognjen Sviličić rekli su na konferenciji za novinare da odluka nije bila ni laka ni jednostavna budući da je u konkurenciji bilo 12 „odličnih“ dugometražnih igranih filmova.

 

- Gran pri je dodijeljen zbog izuzetnog režijskog pristupa koji nas sigurnom rukom provodi kroz lavirinte emocija glavnih junaka. Kada trebate da donesete odluku o zaista dobrim filmovima, onda presuđuju samo nijanse - objasnila je odluku Nataša Ninković, dok je Srdan Golubović ocijenio da je ovogodišnja selekcija filmova bila veoma jaka.

 

- Bar šest ili sedam filmova je mogo da dobije neku neku od ovih nagrada – rekao je reditelj.

 

"S one strane", u kome glavne uloge imaju Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, govori zapravo o teretu rata iz devedesetih koja jedna porodica nosi na svojim plećima.


Drugu nagradu za film "Naša svakodnevna priča" dobila je Ines Tanović iz Bosne i Hercegovine, koja je prisustvovala konferenciji za novinare i koja je kazala da je posebno srećna što priznanje dolazi od kolega režisera, dok je treća nagrada dodijeljena srpskom reditelju Olegu Novkoviću za film "Otadžbina".

 

Dodijeljene su i tradicionalne nagrade "Zlatni lešnik" za najbolju žensku i mušku ulogu.

 

Dobitnica ove nagrade je Ksenija Marinković iz filma Ustav Republike Hrvatske", a nagradu za najboljeg glumca ravnopravno dijele  Lazar Ristovski, za glavnu ulogu u "Dnevniku mažinovođe", i Nebojša Glogovac za ulogu u "Ustavu Republike Hrvatske".

 

Specijalna nagrada dodijeljena je makedonskom reditelju Svetozaru Ristovskom za film "Lazar", uz obrazloženje da je riječ o filmu "koji nam sigurnom i odmjerenom režijom prikazuje jedan trenutak svoje zemlje i likove koji su uhvaćeni u vrtlogu turbuletnih vremena".

 

Po prvi put ove godine dodijeljena je i nagrada za najbolji film studenata Filmske dramske umetnosti "Radomir Bajo Šaranović" i ta nagrada dodijeljena je Katarini Mutić za film "Žurka je večeras".

 

U konkurenciji je bilo takođe 12 filmova, a član tročlanog žirija Kosta Peševski rekao je da će se naredne godine na LIFFE takmičiti i studenti sa prostora bivše Jugoslavije. Nagrade će biti uručene večeras na svečanom zatvaranju petodnevnog Festivala režije u Leskovcu.

 

(Blic.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook