međunarodni venecijanski filmski festival

Velikom Jean Paulu Belmondu 'Zlatni lav' za životno djelo

Kultura08.09.16, 21:00h

Velikom Jean Paulu Belmondu 'Zlatni lav' za životno djelo
Belmondo po dolasku u Veneciju ističe da nikada nije razmišljao o prošlosti, već da samo ide napred i napred, dodajući da je srećan i počastvovan što će dobiti Zlatnog lava za životno djelo

 

Čuveni francuski glumac Žan-Pol Belmondo doputovao je danas u Veneciju gdje će mu na 73. međunarodnom venecijanskom filmskom festivalu biti uručena nagrada Zlatni lav za životno djelo.

 

Belmondo po dolasku u Veneciju ističe da nikada nije razmišljao o prošlosti, već da samo ide napred i napred, dodajući da je srećan i počastvovan što će dobiti Zlatnog lava za životno djelo.

 

Osamdesettrogodišnji glumac je doputovao u pratnji dvije osobe, vidno oslabljen poslije moždanog udara 2001. godine. Glumac u Francuskoj, poznat po nadimku Bebel, proslavio se ulogama u filmovima „novog talasa“ šezdesetih godina 20. vijeka, da bi sedamdesetih godina postao zvijezda akcionih filmova.

 

Glumio je u filmovima čuvenih francuskih reditelja Žan-Lika Godara, Luja Mala, Alena Renea, Kloda Šabrola, Žan-Pjer Melvila i Fransoaa Trifoa.

 

Njegovi najpoznatiji filmovi su Profesionalac, Borsalino, Do posljednjeg daha i Čovjek iz Rija.

 

Francuskinje su Belmonda u jeku karijere često po ljepoti upoređivale s njegovim nešto mlađim filmskim kolegom Alenom Delonom.

 

(NN, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook