Otvaranje 10. septembra

Predstava 'Životinjska farma' otvara 'Juventafest'

Kultura07.09.16, 14:08h

 Predstava 'Životinjska farma' otvara 'Juventafest'
Naglasili su da je cilj okupiti ekipe mladih ljudi, omogućiti razmjenu njihovog stvaralaštava, prikazivanjem predstava, performansa i svih drugih oblika teatarske umjetnosti, stvoriti pozitivni vid kompeticije među mladima u obrazovnim i etičkim vrijednostima kroz umjetnost teatra, ali i naučiti ih vrijednostima tuđih kultura i običaja

 

Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva "Juventafest“, čije otvaranje je planirano za 10. septembar, okupit će mlade ljude iz BiH, regije i Evrope koji se bave teatrom.

 

Festival će otvoriti Gledališče Gnosis mariborske Druge gimnazije izvedbom predstave "Životinjska farma“ u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

 

Direktorica Festivala Jasna Diklić, selektorica Asja Krsmanović, producent Ishak Jalimam i potpredsjednik udruženja Media Art Adis Omerović kazali su danas na konferenciji za medije da je misija "Juventafesta" edukacija srednjoškolaca u oblasti teatarske umjetnosti.

 

Naglasili su da je cilj okupiti ekipe mladih ljudi, omogućiti razmjenu njihovog stvaralaštava, prikazivanjem predstava, performansa i svih drugih oblika teatarske umjetnosti, stvoriti pozitivni vid kompeticije među mladima u obrazovnim i etičkim vrijednostima kroz umjetnost teatra, ali i naučiti ih vrijednostima tuđih kultura i običaja.

 

- Znači mi mnogo ta interakcija između mladih iz cijele Evrope. Taj osjećaj zajedništva u kreativnoj potrebi, upoznavanje drugog i drugačijeg, to je ono što treba svima - istakla je Diklić.

 

U sklopu četvrtog "Juventafesta" publika će imati priliku pogledati osam predstava iz Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Norveške, Bosne i Hercegovine, Srbije i Rusije. Predstave će biti odigrane na tri lokacije, u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, Pozorištu mladih i Akademiji scenskih umjetnosti.

 

Mladi će se takmičiti za Grand Prix Festivala, te specijalnu nagradu žirija, a o pobjednicima će ove godine odlučivati žiri u sastavu: pedagog i teatrolog Sava Anđelković, glumica i profesorica Jasna Žalica i glumica Amila Terzimehić.

 

Učesnici Festivala će pohađati radionice, kao što je lutkarska radionica, karakterna maska u dramskoj situaciji, uvod u klauna, te fizički teatar i savremeni ples, a radionice će voditi pedagozi i glumci Natalie Murat Dean, Dženita Imamović- Omerović, Sanja Burić i Rado Jaušović.

 

Festival će biti zatvoren 14. septembra predstavom "Ćelava pevačica“ iz Srbije i dodjelom nagrada.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook