Festival ženske umjetnosti i aktivizma

U Sarajevu sutra počinje 11. PitchWise

Kultura07.09.16, 08:53h

U Sarajevu sutra počinje 11. PitchWise
PitchWise kao ideja, navodi se, okuplja osobe koje rade na uspostavljanju ravnopravnosti spolova i rodova te djeluje i ostvaruje pozitivne promjene u direktnom okruženju kroz angažovanu umjetnost

 

Oko 70 umjetnica, muzičarki, teoretičarki, voditeljica radionica, književnica, feministkinja različitih generacija iz BiH, regije i cijelog svijeta predstavit će radove na 11. festivalu ženske umjetnosti i aktivizma - PitchWise, koji će biti održan u Sarajevu od 8. do 11. septembra.

 

Ovogodišnja tema Festivala, koji će biti održan u JU Centar za kulturu Kantona Sarajevo i Art kinu Kriterion, jeste Pitchwisea Connecting-propitivanje individualnih aktivističkih iskustava i savremenih društvenih konteksta u djelovanju protiv patrijarhata.

 

-Festival smo pokrenule vođene potrebom da zauzmemo javni prostor i da ga preobrazimo u mjesto susreta koje okuplja društveno angažovane umjetnice, aktivistkinje, teoretičarke, feministkinje i sve zainteresovane za ženska pitanja u BiH i regiji - saopćeno je iz Fondacije Cure.

 

PitchWise kao ideja, navodi se, okuplja osobe koje rade na uspostavljanju ravnopravnosti spolova i rodova te djeluje i ostvaruje pozitivne promjene u direktnom okruženju kroz angažovanu umjetnost.

 

Neke od tema o kojima će biti govora na festivalu tiču se novih snaga, savremenih konteksta te otvaranje prostora za razgovor s novim generacijama feministkinja i aktivistkinja koje će izložiti svoje motive političko-aktivističkog djelovanja.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook