Od 2. septembra do 1. oktobra

Umjetnička galerija BiH: Otvaranje izložbe 'Ženskom rukom'

Kultura02.09.16, 08:26h

Umjetnička galerija BiH: Otvaranje izložbe 'Ženskom rukom'
Posjetioci izložbu "Ženskom rukom" mogu pogledati svim radnim danima i subotom od 10.00 do 20.00 sati, od 2. septembra do 1. oktobra u Umjetničkoj galeriji BiH

 

Uspješna saradnja Srpskog prosvjetno-kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta" i Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine nastavlja se i ove godine kroz katalog i izložbu "Ženskom rukom: doprinos ženskog srpskog slikarstva i vajarstva umjetnosti BiH", koja će biti otvorena danas u Sarajevu.

 

Na izložbi će biti predstavljena najznačajnija djela Adele Ber, Ive Despić, Mice Todorovć, Rajke Merćep i Milene Šotre iz kolekcije Umjetničke galerije BiH.

 

- Izložba i Katalog rezultat su istraživačko-izložbenog te izdavačkog poduhvata čiji je cilj da se u bosanskohercegovačkoj kulturi istaknu primjeri prvih likovnih umjetnica, darovitih školovanih žena, od kojih su neke studirale ili se usavršavale u Beču, Parizu, Njujorku, Zagrebu i Beogradu - kazao je predsjednik SKPD "Prosvjeta" Savo Vlaški, ističući da su one svojim djelima obilježile početak bh. likovne umjetnosti 20. vijeka.

 

Posjetioci izložbu "Ženskom rukom" mogu pogledati svim radnim danima i subotom od 10.00 do 20.00 sati, od 2. septembra do 1. oktobra u Umjetničkoj galeriji BiH, najavljeno je iz Umjetničke galerije BiH.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook