sarajevo film festival

CineLink Dani filmske industrije: Pokreće se platforma za dramske serije

Kultura15.08.16, 12:57h

CineLink Dani filmske industrije: Pokreće se platforma za dramske serije
Serije će biti predstavljene ključnim evropskim i regionalnim emiterima, operaterima koji pružaju usluge emitovanja videa na zahtjev i mogućnost pretplate na tu vrstu usluga (VoD i SVoD), te distributerima u sklopu otvorene prezentacije.



Plot izdanje CineLink drama održat će se od 18. do 20 .augusta. CineLink Drama za cilj ima predstavljanje novih projekata, stvaranje prostora za povezivanje filmskih stvaralaca i emitera, stimuliranje razvoja visokokvalitetnih televizijskih sadržaja koji se snimaju prema scenariju na prostoru jugoistočne Evrope.

 

Prvo izdanje CineLink Drama predstavlja šest novih serija na kojima trenutno rade nezavisni producenti i stvaraoci uključujući Danisa Tanovića i Ognjena Sviličića.

 

Serije će biti predstavljene ključnim evropskim i regionalnim emiterima, operaterima koji pružaju usluge emitovanja videa na zahtjev i mogućnost pretplate na tu vrstu usluga (VoD i SVoD), te distributerima u sklopu otvorene prezentacije.

 

Kako bi obezbijedio platformu za raspravu o izazovima filmske industrije i predstavio najbolje prakse, Regionalni forum, sarajevska platforma za debatu, povezan je s programom CineLink Drama i uključivat će će izlaganja i masterclass časove s gostima uključujući Stevea Matthewsa, izvršnog producenta u Odjelu za razvoj dramskih ostvarenja, HBO Europe; Robin Veith, koja je pisala za Mad Men i True Blood; te Petrija Kemppinena, izvršnog direktora Nordisk Film & TV Fond.

 

Jovan Marjanović, rukovodilac Industrijskog odjela, Sarajevo Film Festival, je rekao da se vidi ogroman potencijal za rast ovog sektora u našoj regiji.

 

- S pokretanjem programa CineLink Drama, namjeravamo igrati aktivnu ulogu u ostvarivanju ove integracije stvaranjem prostora koji će ohrabrivati sinergiju i saradnju putem predstavljanja projekata, panel diskusija, prezentacija i poslovnih sastanaka.”

 

Marjanović ističe da su kvalitetni lokalni dramski televizijski sadržaji veoma su traženi, ali su razvojni i produkcijski troškovi previsoki da bi se mogli finansirati prihodima s naših malih domaćih tržišta.

 

-Čini se da će se u sklopu CineLink Drama i Regionalnog Foruma glavna tema biti pitanje kako pronaći nove načine finansiranja i izrade kvalitetnih televizijskih sadržaja - rekao je Marjanović.

 

Program podrške filmskoj industriji Sarajevo Film Festivala, CineLink Dani filmske industrije, je vodeći centar za okupljanje predstavnika filmske industrije zemalja jugoistočne Evrope i ključna destinacija za filmske radnike iz svih dijelova Evrope. Naša je vizija da zadovoljimo postojeće i oblikujemo buduće potrebe filmskog biznisa u jugoistočnoj Evropi. Program svake godine ugošćava preko 1.000 učesnika i nudi niz aktivnosti iz različitih oblasti filmske industrije kroz svoje međusobno povezane segmente: CineLink koprodukcijski market, CineLink Work in Progres, CineLink Drama, Regionalni Forum, Docu Rough Cut Boutique, Market istinitih priča, Talents Sarajevo Pack&Pitch i Avant Premiere.

 

(FENA/em)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook