razgovor koji vrijedi čuti

Kafa sa velikanom filma: Evo o kojim je iskustvima govorio De Niro u Narodnom pozorištu

Kultura13.08.16, 12:00h

Kafa sa velikanom filma: Evo o kojim je iskustvima govorio De Niro u Narodnom pozorištu
Moderator razgovora bio je Majk Gudriđ (Goodrige), urednik prestižnog magazina „Scren Internacional“ i današnji izvršni direktor londonske kompanije „Protagonist Pictuers“

 

Robert De Niro, dobitnik počasnog „Srca Sarajeva“ za životno djelo i veliki doprinos filmskoj umjetnosti, dvostruki oskarovac koji od juče boravi u Sarajevu, kao gost Sarajevo film festivala danas je u okviru programa „Kafa sa...“ u Narodnom pozorištu Sarajevo razgovarao sa novinarima.

 

Dva sata prije početka ovog programa, novinari i fotoreporteri morali su proći provjere obezbjeđenja, a pored akreditaccija, morali su u ranim jutarnjim satima  u pres-centru Festivala preuzeti posebne propusnice za ovaj događaj. Organizatori su  tako odlučili zbog velikog broja zainteresovanih medija i gostiju Festivala za ovaj događaj.

 

Inače, za Festival je ove godine akreditirano više od 800 medija. Moderator razgovora bio je Majk Gudriđ (Goodrige), urednik prestižnog magazina „Scren Internacional“ i današnji izvršni direktor londonske kompanije „Protagonist Pictuers“. Gudriđ je jedan od selektora programa SFF-a „Kinoscope“.

 

Robert De Niro rekao je danas da mu se sviđa novo ruho filma Taxist. „Sinoć mi je bilo jako lijepo, uživo sam. Festival je prava vrsta događaja koja obilježva grad“, kazao je danas De Niro, još jednom naglasivši povezanost Sarajeva i Njujorka zbog dešavanja iz prošlosti. Govoreći o filmu „Taxist“, De Niro je rekao da je u to vrijeme bilo sve drugačije i da su oni bii grupa ljudi koji su bili različiti, ali im je bilo lijepo raditi. Naglašava da su se stvari promijenile.

 

„Trudio sam se da budem što više iskren u onome što sam radio. Moraš pokazati stvari kakve su . Radite sa drugačijim karakterima ličnostima. Bio sam uzbuđen kada sam vidio scenarij, nismo znali kako će to ispasti“, objasnio je De Niro. Dodaje da u jednom trenutku ide sve  u jednom smjeru i da  se može reći da je sve uredu, li onda dođe do promijene. „Bude sve drugačije, ali ja volim isprobavati nove stvari“, kaže De Niro.

 

U toku razgovora sa De Nirom, prikazan je i trejler iz filma „Lovac na jelene“. Riječ je o američkoj ratnoj drami  Majlka Cimina iz 1978. Godine, u kojem je prikazana scena „ruskog ruleta“ u Vijetnamu. I ovaj film nagrađen je Oskarom.

 

„Sjajan film, ali nisam uživao. Kasting je održan u Vašingtonu, a snimali smo na Tajlandu“, rekao je De Niro. Dodaje da je to bio dobro napisan scenarij i da je imao „dušu“. „Treba dobro uraditi posao. Treba imati potrebu i želju da to uradiš kako treba“, objašnjava De Niro.

 

Ističe da je scenarij ključni da bi glumci mogli napraviti nešto posebno. „Naravno, na to utiču i budžet, dobar studio, ekipa. Studio mora pronaći novac i preuzeti rizik“, rekao je De Niro.

 

Gosti i novinari imali su priliku vjdeti i scenu iz filma „Dobar pastir“ kojeg je 2006. Godine režirao Robert De Niro, a u kojem uz njega igraju Mat Dejmon i Anđelina Đoli, te scenu iz  filma „Dozvola  za brak“ . Govoreći o karijeri i filmovima De Niro je naglasio  da glumac mora naučiti scenarij dobro, ali da je ponekad primoran i da improvizuje.

 

„U prošlosti sam često improvizovao, posebno u govoru. Razgovaram sa režiesrom i onda u toku razgovora dođemo do onoga što želimo“, objasnio je De Niro.

 

Govoreći o pozorištu, De Niro je naglasio da  je tu mnogo posla, ali da je radio i takve projekte. Međutim, kako je  istekao, ne i previše. Naglasio je da svaki dan provodi sa svojom djecom. „Uživam trošiti 'profit' u sopstvenom domu“, poručio je De Niro.

 

De Niro je rođen u Njujorku  u umjetničkoj porodici slikara i kipara Roberta De Nira starijeg i Virdžinije De Niro, slikarke. Dvostruki je dobitnik najprestižnije filmske nagrade Oskar, a publika Sarajevo film festivala sinoć je imala priliku u Narodnom pozorištu u Sarajevu i u Ljetnom kibnnu „Telemah“ pogledati film „Taxist Driver“ Martina Skorsezea, snimljen 1976. Godine.

 

Nagradu „Oskar“ dobio je  za sporednu ulogu u filmu „Kum 2“, a Oskara za glavnu ulogu  u filmu „Razjareni bik“. De Niro je još četiri puta nominiran za  najprestižniju filmsku nagradu „Oskar“. 

 

(Nezavisne, Foto: Sff.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook