velika očekivanja

Amel Tuka počinje borbu za prvu bh. medalju na OI: Sretno!

Sport12.08.16, 08:44h

Amel Tuka počinje borbu za prvu bh. medalju na OI: Sretno!
Nakon ispadanja Amine Kajtaz, Tatjane Đekanović, Damira Džumhura i Mirze Bašića prvog dana Olimpijskih igara, danas će na borilišta u Riju još tri bh. predstavnika

 

Naš najbolji atletičar u 15.10 sati po srednjeevropskom vremenu trčat će u prvoj kvalifikacionoj grupi na 800 metara, a tu ne bi trebao imati problema, jer mu je najveći rival Abraham Rotich iz Bahrei.


 
Nakon ispadanja Amine Kajtaz, Tatjane Đekanović, Damira Džumhura i Mirze Bašića prvog dana Olimpijskih igara, danas će na borilišta u Riju još tri bh. predstavnika.

 

Bit će teško

 

Danas na teren izlaze i dva bh. takmičara od kojih se očekuje da osvoje historijsku medalju za našu zemlju Larisa Cerić i Amel Tuka, a osim njih nastupat će mladi banjalučki plivač Mihajlo Čeprkalo.

 

Prvi će nastupati naš najbolji atletičar Amel Tuka, i to u 15.10 po srednjeevropskom vremenu. Upravo Tuka je naš najveći adut za osvajanje medalje u Riju, a danas će trčati u u prvoj kvalifikacionoj grupi na 800 metara. Tu ne bi trebao imati problema, jer mu je najveći rival Abraham Rotich, koji nastupa pod zastavom Bahreina.

 

Gianni Ghidini, trener našeg najboljeg atletičara Amela Tuke, govorio je o šansama našeg atletičara na Ol. Jedan od najboljih trenera atletike u svijetu istakao je da je konkurencija veoma jaka i da bi plasman u finale bio veliki uspjeh.

 

- Da bi ušao u finale, bit će teško, jer ulazi samo najboljih osam. To su najbolji takmičari na svijetu koji imaju vremena od 1:43:00 do 1:44:00. Svi oni mogu do finala, a među njima je i Amel. Velika je stvar i ulazak u finale zato što postoje tri polufinalne utrke gdje po dvije najbolje osobe ulaze u finale plus dva trkača sa najboljim vremenom. Amel se dobro pripremio i mislim da može proći. Ali, ovo su Olimpijske igre i svi su se maksimalno pripremili, rekao je Ghidini i dodao:

 

Nadjačati protivnika

 

- Bitno je imati energiju i motivaciju za nastavak borbe te pripremiti pravu taktiku kojom se može nadjačati protivnik.


Podsjećamo, Tuka je u Rio otputovao kao vlasnik najboljeg vremena u svijetu na 800 metara u 2015, koje je ostvario na mitingu Dijamantske lige u Monacu (1:42.51). Naš najbolji atletičar osvojio je i bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Pekingu prošle godine, a na nedavno završenom Evropskom prvenstvu osvojio je 4. mjesto.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook