u znak sjećanja na pjesnika

Društvo za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ-POČITELJ: Izložba i poetska noć posvećena Admiralu Mahiću

Kultura10.08.16, 14:51h

Društvo za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ-POČITELJ: Izložba i poetska noć posvećena Admiralu Mahiću
Iste večeri zvanično će biti otvoren i 5. Međunarodni karavan kantautora i pjesnika “NERETVANSKE VEDRINE 2016“, koji je idejno osmislio i prethodnih godina organizovao Admiral Mahić

 

 

U znak sjećanja na našeg dragog pjesnika i književnika ADMIRALA MAHIĆA, dugogodišnjeg prijatelja Društva MLAZ-Počitelj i Udruženja umjetnika “Planet Poezija“, u srijedu, 10. avgusta 2016. godine (u 21:00 sat) će biti održana izložba i poetska noć - “Noć Admirala Mahića“ - u kojoj će učestvovati umjetnici, pjesnici, književnici, muzičari i kantautori: 
Šefik Fiko Daupović, Goran Vrhunc, Mirza Okić, Ratko Orozović, Enes Ibričević, Marijo Pejić, Sanela Nuhanović, Gina Landor, ...

 

Iste večeri zvanično će biti otvoren i 5. Međunarodni karavan kantautora i pjesnika “NERETVANSKE VEDRINE 2016“, koji je idejno osmislio i prethodnih godina organizovao Admiral Mahić.

 

admiral-mahic-pjesme


Nakon Počitelja, karavan nastavlja putovanje: multimedijalni program pjesnika i kantautora biće održan u petak, 12. avgusta (u 20:00 sati) u Ćorovića kući u Mostaru i u subotu, 13. avgusta (u 20:00 sati) u Domu pisaca u Sarajevu. 

 

“Noć Admirala Mahića“ podržala je Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

 

   admiral-mahic 

 

 

Admiral Mahić (Banja Luka 1948. – Sarajevo 2015.) Završio je tehničku školu. Bio je vanredno upisan na Filozofski fakultet u Sarajevu, ali je pred rat napustio studije. Radio je kao mornar, ribar, konobar, poštar, radio spiker, novinar, ... Za vrijeme posljednjeg rata, u opsadi grada Sarajeva, bio je zamjenik Glavnog urednika časopisa Glas Bosne i Hercegovine. Ujedno je vodio i literarni program Subotom u podne, u podrumu Pozorišta mladih u Sarajevu. Zajedno sa akademikom Muhamedom Filipovićem pokrenuo je inicijativu za osnivanje prvog PEN centra u Bosni i Hercegovini. Nakon oslobođenja grada Sarajeva uređuje časopis za poeziju i umjetničku fotografiju "Republika Poezije" u izdanju N.O. "Prokultura" - Sarajevo. Objavio je preko deset knjiga poezije. Za pjesme iz knjige “Ljubavni red vožnje” dobio je prvu nagradu publike i žirija na međunarodnom književnom Festivalu FAROPIS, u Starom Gradu, na otoku Hvaru. Pored poezije objavljivao je prozu, zabilješke s putovanja, drame; objavio je niz dramskih tekstova za djecu koji su emitovani na Radio Sarajevu. Bio je član Društva pisaca BiH i PEN-a BiH, član Društva književnika Hrvatske i PEN-a Hrvatske.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook