foto/ suvremena umjetnička praksa

Sutrašnjom izložbom 'The Creators' ponovo otvaranje galerije Charlama: Izlagat će 100 autora s 200 radova

Kultura10.08.16, 14:56h

Sutrašnjom izložbom 'The Creators' ponovo otvaranje galerije Charlama: Izlagat će 100 autora s 200 radova
Ministar za kulturu Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, koji je po riječima predstavnika Charlame zaslužan za njeno ponovno otvaranje, naglašava da je savremena umjetnost važna, jer bez nje "ne možemo funkcionisati ni kao društvo ni kao grad"

 

Izložba "The Creators”, koja će biti otvorena sutra u Galeriji savremene umjetnosti Charlama, najavljuje ponovno pokretanje aktivnosti u Charlami, koja je svojevremeno bila epicentar suvremene umjetničke prakse u BiH i regiji te je za kratko vrijeme dobila kultni status unutar kulturne i umjetničke zajednice u Sarajevu.

 

Na današnjoj pres-konferenciji, o ponovnom pokretanju aktivnosti u Charlami, koja nakon tri godine počinje s radom, govorili su predstavnici Centra kulturnih aktivnosti Charlama Jusuf Hadžifejzović i Jasmin Duraković , ministar za kulturu i sport Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, istoričarka umjetnosti Nermina Zildžo te umjetnici koji učestvuju na izložbi.

 

jasmin-durakovic

 

Duraković ističe da je novi naziv odnosno pretvaranje galerije Charlama u galeriju savremene umjetnosti logičan slijed, jer će Charlama biti upavo to kako za likovne umjetnike tako i za druge. Plan je, navodi, da se godišnje u galeriji postavi pet, šest izložbi značajnih autora iz BiH i svijeta.

 

Ministar za kulturu Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, koji je po riječima predstavnika Charlame zaslužan za njeno ponovno otvaranje, naglašava da je savremena umjetnost važna, jer bez nje "ne možemo funkcionisati ni kao društvo ni kao grad".

 

Kustos izložbe i galerije Charlama, umjetnik Jusuf Hadžifejzović kazao je da će na ovoj izložbi izlagati 100 autora s 200 radova. Većina umjetnika i umjetnica koji izlažu na ovoj izložbi vlastitim sredstvima obezbjeđuju učešće.

 

jusuf-hadzifejzovic

 

U galeriji Charlama izlagalo je ili izvodilo svoje radove desetine priznatih umjetnika iz BiH, regije i čitavog svijeta, a o aktivnostima u njoj pisali su brojni svjetski mediji.

 

(FENA/mr, Foto: Amer Beganović)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook