Line up Takmičarskog programa

15 kratkih i 10 dokumentarnih filmova na ovogodišnjem Omladinskom Film Festivalu

Kultura07.08.16, 17:03h

15 kratkih i 10 dokumentarnih filmova na ovogodišnjem Omladinskom Film Festivalu
Ove godine Omladinski Film Festival predstavlja 25 filmskih ostvarenja, od toga 15 kratkih igranih filmova i 10 dokumentarnih filmova, čiji autori dolaze iz čitavog svijeta


- Ovogodišnjom selekcijom opravdavamo naziv našeg Festivala i ideju da postanemo platforma za mlade filmaše. Činjenica da se sve više mladih ljudi bavi filmom, bilo da je to amaterski ili profesionalno, nam pričinjava veliko zadovoljstvo. Nikada nije bilo “jednostavnije” snimiti film nego što je danas, što su mladi uočili i prihvatili, te pronašli različite načine i tehnike koji su im pomogli da se filmski izraze. Ovo je samo jedan od razloga zbog kojih u našoj selekciji ima mjesta za sve koji razumiju i govore filmskim jezikom, navode organizatori ovogodišnjeg Omladinskog Film Festivala.


Teme kojima se bave autori ovogodišnjih filmova su šarolike, a sve ih objedinjuje želja da na sebi jedinstven način ispričaju svoje priče.

 

- Ono na šta smo jako ponosni nije samo kvantitet, već i kvalitet koji posjeduju autori iz BiH što dokazuje da smo istinski zemlja filma. Oduševljeni smo time što se autori filmova već sada nalaze na zavidnom nivou poznavanja ove umjetnosti, te sa nestrpljenjem iščekujemo njihova nova ostvaranje i naredne projekte, poručuju iz OFF-a.


Ove godine Omladinski Film Festival predstavlja 25 filmskih ostvarenja, od toga 15 kratkih igranih filmova i 10 dokumentarnih filmova, čiji autori dolaze iz čitavog svijeta i čije naslove možete pročitati u nastavku:


Kratki filmovi

1.    BIJEG / THE ESCAPE / Sara Ristić / BiH
2.    E, MOJ LUKA / OH, DEAR LUKE / Grupa Autora - Blank_Filmski Inkubator / HR
3.    GOLD DIGGER / GOLD DIGGER / Malik Kurt / BiH
4.    LOGS / LOGS / Aid Bešić / BiH
5.    MORE MOGUĆNOSTI / SEA OF POSSIBILITIES / Benjamin Bakija / BiH
6.    PAD / THE FALL / Aleksa Borković / SRB
7.    PIENSO JUEGO EXISTO / IGRAM SE, DAKLE POSTOJIM / Palmieri Laura /ARG
8.    PORTRET / PORTRAIT / Ismir Bučan / BiH
9.    POSLJEDICE / AFTERMATH / Amer Pljevljak / BiH
10.    RED SNOW / CRVENI SNIJEG /  Mersiha Husagić / GER
11.    SAMO GURAJ / JUST PUSH Hamzić Arnes / BiH
12.    SAUCIUS /  RANJEN U BOLI / Ademir Gogić / BiH
13.    STAZE / THE PATHS / Nikola Spasić / SRB
14.    TEHZEEB / DISCIPLINA / Myriam Raja / UK
15.    ZAJEDNO / TOGETHER / Nikola Stojanović / SRB


Dokumentarni filmovi

1.    DESET MINUTA ŠUTNJE / TEN MINUTES OF SILENCE / Benjamin Konjicija, Hana Baličevac - Johnna, Lejla Šubo / BiH
2.    FUS NOTA USPJEŠNI MLADI / FOOT NOTE SUCCESSFUL YOUTH / Kerim Demiri / BiH
3.    HOLDING HANDS / HOLDING HANDS / Ana Ageljić, Marinko Cvjetković, Lamija Lagumdžija
4.    LIGA IZUZETNIH DŽENTLMENA / LEAGUE OF EXTRAORDIONARY GENTLEMAN / Tarik Hodžić
5.    НАДБЯГВАНЕ В МЪГЛАТА / THE FOG RUNNER / Chris Zahariev / BG
6.    POVRATAK / THE RETURN / Lorenzo Fabbro / BiH
7.    REZ / CUT / Benjamin Dizdarević / BiH
8.    REVOLUCIONARNI DOM / REVOLUTIONARY HOME / Sead Šabotić / MNE
9.    SOMEWHERE ELSE / SOMEWHERE ELSE / Stijn Bouma / BiH
10.    ŽIVOT POSLIJE ŽIVOTA / LIFE AFTER LIFE / Sanja Jokić / BiH

 

Žiri

Čast nam je ove godine ugostiti tri izuzetno cijenjena člana žirija takmičarskog programa. Za vrijeme ovogodišnjeg Festivala, prethodno spomenute filmove će ocjenjivati Neil Young, Marina D. Richter i Sead Kreševljaković.


Neil Young je britanski filmski kritičar, rođen 1971. godine, koji od 2008. piše za The Hollywood Reporter, a od 2010. za Sight&Sound. Uz mnoge internacionalne publikacije, bitno je spomenuti da redovno piše za Tribune i MUBI Notebook. Trenutno radi kao konsultant za nekoliko prominentnih evropskih filmskih festivala, uključujući Bienalle na kojem je 2015. godine bio predsjednih žirija. Osim tog, Young je bio član žirija na više od 30 filmskih festivala širom svijeta, te direktor Bradford International Film Festival na britanskom National Media muzeju (u UNESCO-vom prvom gradu filma) od 2011. do 2014. godine.


Marina Richter je rođena u Beogradu, a trenutno živi i radi u Beču, kao filmska kritičarka i novinarka, koja piše za različite publikacije i website u Austriji i Hrvatskoj. Od 2005. godine radi kao korespondent za umjetnost i film za srpske novine Politika.


Sead Kreševljaković je rođen u Sarajevu, 1973. godine. Budući da je jako svestran, bavio se pravom, pisanjem blogova, produkcijom, režijom i scenarijem. Već duži niz godina je program manager teatarskog Festivala MESS, a osnovao je udruženje građana za promociju kulture, umjetnosti i komunikacije pod nazivom Videoarhiv - Biblioteka Hamdija Kreševljaković. Trenutno je zaposlen na AlJazeera Balkans, a radio je na filmovima Sjećaš li se Sarajeva,  U potrazi za zemljom slobode, Na današnji dan i Noć je mi svjetlimo.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook