VIDEO/ Preminuo u 45 godini života

10 godina od smrti: Sjećanje na poznatog bh. reditelja Benjamina Filipovića

Kultura20.07.16, 10:17h

10 godina od smrti: Sjećanje na poznatog bh. reditelja Benjamina Filipovića
Filipović je bio predsjednik Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine, član Evropske filmske akademije (EFA) i Udruženja filmskih i televizijskih reditelja Njemačke

 

Danas se navršava 10 godina od smrti filmskog radnika, režisera i profesora na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Benjamina Filipovića, koji je umro 20. jula 2006. godine, u 45. godini života.


Filipović je diplomirao filmsku režiju na "FAMU" u Pragu, a sa svojim diplomskim filmom "Plus, minus jedan" osvojio je Specijalnu nagradu žirija na studenskom takmičenju u Karlovim Varima.


Prije 25 godina režirao je prvi dugometražni film "Praznik u Sarajevu", za koji je dobio brojne nagrade u zemlji i inostranstvu, a proglašen je jednim od deset najgledanijih filmova u BiH.


Također, režirao je i jednu od najgledanijih TV serija, "Top listu nadrealista".


Filipović je tokom rata režirao film "Mizaldo - kraj teatra" koji je premijerno prikazan 1994. godine na filmskom festivalu u Berlinu.


Tri godine kasnije sa filmom "Super dobra ideja" osvojio je nagradu za najbolji kratki film na festivalu u Barseloni, a treći dugometražn film "Dobro uštimani mrtvaci" režirao je 2005.

 


Inače, Filipović je bio predsjednik Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine, član Evropske filmske akademije (EFA) i Udruženja filmskih i televizijskih reditelja Njemačke.

 

(Avaz/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook