STUDENTSKO POZORIŠTE NA KAMERNOJ SCENI

Šesta epizoda 44. Teatarskog Festivala Fedra BiH 2016: Banjalučani donijeli osvježenje sa predstavom 'Prljavi veš'

Kultura19.07.16, 11:41h

Šesta epizoda 44. Teatarskog Festivala Fedra BiH 2016: Banjalučani donijeli osvježenje sa predstavom 'Prljavi veš'
Studentsko pozorište Banja Luka bugojanskoj publici se predstavilo na Kamernoj sceni KSC Bugojno

 


U prošloj festivalskoj noći u Bugojnu Banjalučani su donijeli pravo osvježenje sa predstavom „Prljavi veš“, u režiji Aleksandara Pejakovića.
 

Studentsko pozorište Banja Luka bugojanskoj publici se predstavilo na Kamernoj sceni KSC Bugojno.

 

fedra-6-dan-2


Vojislav Vujanović ovu razigranu družinu opisuje ovako:


„Studenti Banjalučkog univerziteta, nastavljaju tradiciju koju su ustanovili njihovi preci još osamdesetih godina prošlog stoljeća i u današnji bosanskohercegovački amaterizam ugrađuju onu energiju kojom se otvara i treća dimenzija amaterizma, intelektualni amaterizam, ona koja i jeste svojstvena ovom teatru i time sebi obezbjeđuju neprikosnoveno mjesto u repertoaru ovogodišnje Fedre“.


U predstavi igraju Zoran Jelić, Minja Glišić, Aleksandar Ćurlić, Miljana Orašanin, Slobodan bobar, Aleksandar Ševo. Muziku potpisuju Rok Partizani, dok je scenografiju izradio Zoran Bjelošević. Koreografiju i scenski pokret osmislila je Miljka Brđanin.

 

fedra-6-dan-1


U ovoj šestoj epizodi festivala družili smo se sa knjigom. U Maloj sali je upriličena promocija knjiga u izdanju Teatra Fedra, „Boja krvi i ilovače i druge drame“ – Vahid Duraković i  „Čovjek koji je pratio bubamare“ – Nedžad Milanović. To nije bila klasnična promocija knjige, već druženje sa knjigom. Veliki broj mladih ljudi se družilo sa autorima i saznalo neke komponente u stvaranju knjige.


UTORAK, 19.07.2016.
11,30     Prezentacija „Prilog istoriji BH pozorišta“ dr.sc. Ljiljana Čekić (doktorska disertacija), Mala Sala
20,30    Gradsko pozorište Trebinje “MINISTARKA” (Branislav Nušić), adaptacija i režija: Željko Milošević, Pozorišna dvorana.


Željko Milošević je iz svoje projekcije otklonio idejni i tematski sloj i zadržao okosnicu komedije koja bi bila vodilja za razvijanje toka predstave, neku vrstu fabule ispletene od igrivih fraza, čijim su se sinusoidama kretali glumci i oblikovali predstavu koja bi ispunila vrijeme njenog večernjeg trajanja.


Usudi se, uradi nešto pozitivno za sebe! 44. Teatarski Festival Fedra BIH 2016.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook