44. festival fedra

Gradsko pozorište Jazavac sa predstavom 'Magareće godine' u četvrtoj noći pozorišne umjetnosti

Kultura17.07.16, 13:24h

Gradsko pozorište Jazavac sa predstavom 'Magareće godine' u četvrtoj noći pozorišne umjetnosti
Četvrtu noć takmičarskog programa predstavili su se gosti iz Banje Luke, sa predstavom „Magareće godine“, u režiji Belinde Božičković. Dramatizaciju potpisuje Radmila Smiljanić

 

Bugojanska 44. Fedra pomjera granice i sve više pažnje privlači kod svoje cijenjene publike.

 

Četvrtu noć takmičarskog programa predstavili su se gosti iz Banje Luke, sa predstavom „Magareće godine“, u režiji Belinde Božičković. Dramatizaciju potpisuje Radmila Smiljanić.


Trebalo je posjedovati dovoljno upravo stvaralačke visprenosti da se iz obilja materijala, koji Ćopić nudi, odaberu oni elementi u kojima su, u najjačoj mjeri, akcentirani oni pasaži, pa i oni rečenični periodi koji će pronositi dramsku snagu djela na sceni i naći onu dramaturšku fakturu u kojoj će dramsko pokazati svoje najcjelovitije biće. Tako je Vojislav Vujanović opisao ovu predstavu i doveo je u Bugojno na 44. Teatarski Festival Fedra BIH 2016.


Riječ rediteljke Belinde Božičković


Dok čitamo roman „Magareće godine“ imamo mnogo prostora da povlačimo paralele između djetinjstva dječaka ranih tridesetih godina u internatu i svog djetinjstva ili djetinjstva današnjih klinaca. Tim više ima prostora da se razmišlja o tom vremenu, vremenu djetinjstva naših baka i djedova. To je bilo vrijeme bogatog duha, stvaralaštva, vrijeme u kojem još nisu bile dominirale vrijednosti sa zapada. Vrijeme u kojem je život tih dječaka bio ljepši, pa možda i romantičniji. To bi upravo i trebalo da bude onaj suštinski motiv koji treba da nas navede da su uvijek i ponovo vraćamo ovom, kao i drugim, romanima Branka Ćopića.


Gradskom pozorištu Jazavac se zahvaljujemo na ovoj divnoj predstavi, koja nas provodi kroz odrastanje i vrača u Ćopićevo maestralno dijelo, koje je sastavni dio školske lektire. Život o životu!  


Program festivala se nastavlja, a danas su na raspolaganju dvije predstave. Jedna je takmičarskog karaktera, a druga predstava po izboru selektora ušla je u prateći program festivala. 

 

fedra-bugojno2


U 11:00h u KSC Bugojno PREDSTAVA ZA DJECU, ulaz slobodan.


PUSTOLOVINE BOLETA KOMETE- ANIMIRANA BAJKA ZA DJECU.


Dobrodošla mala raja!


Pustolovine Boleta komete“ prikazuje fantastični dramaturški sklop u kojem se čudesno isprepliću živa glumačka igra, projektovana animacija na platnu, zvučni i svjetlosni efekti. Priča govori o dječaku Boletu Kometi koji je u potrazi za svojim nestalim ocem, otetim od strane Sum Suma, bića iz svemira. Bole Kometa na svom putu proživljava nevjerovatne situacije: put u pustinju i kroz morsku oluju, silazak na dno mora i duboko u zemlju, te putovanje kroz svemirske crvotočine do drugih planeta.


U 20:30 u KSC Bugojno Predstava “ŽENSKI RAZGOVORI” (Duško Radović), režija: Admir Mešić, Grad pozorište Gradiška. 


Mudroslovlje Duška Radovića o braku, kazano dušom žene i složeno u proznu storiju „Ženski razgovori“, iako je nastajalo epizodično i prisnim narativom, ipak je lako našlo put do scene, do scenske izvedbe koja je širila svoju duhovnu pitomost na gledalište.


Usudi se, uradi nešto pozitivno za sebe! 44. Teatarski Festival Fedra BIH 2016.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook