dobra vijest za umjetnike

Ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić podržao ponovno otvaranje galerije Charlama

Kultura15.07.16, 16:46h

Ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić podržao ponovno otvaranje galerije Charlama
Galerija Charlama osnovana je 2007. godine i bila je izložbeni prostor Centra Kulturnih Aktivnosti Charlama koju je pokrenula grupa savremenih umjetnika i kulturnih radnika predvođena Hadžifejzovićem. Odluku o prinudnoj deložaciji od tadašnjeg direktora Skenderije dobili su 2012. godine, bez bilo kakvih dodatnih objašnjenja

 

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo doprinijet će ponovnom otvaranju galerije Charlama u Skenderiji, čija je vrijednost nemjerljiva i koja je ugostila svjetski poznate muzeologe i galeriste i bila jedan od svijetlih primjera kulture u Sarajevu.

 

Potvrdio je to kantonalni ministar kulture i sporta Mirvad Kurić nakon današnjeg sastanka sa bh. konceptualnim umjetnikom Jusufom Hadžifejzovićem, kojem su prisustvovali direktor JU Centar Skenderija Amer Kapo i filmski reditelj Jasmin Duraković, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

 

kuric-durakovic-vladaks

 

Galerija Charlama osnovana je 2007. godine i bila je izložbeni prostor Centra Kulturnih Aktivnosti Charlama koju je pokrenula grupa savremenih umjetnika i kulturnih radnika predvođena Hadžifejzovićem.

 

Odluku o prinudnoj deložaciji od tadašnjeg direktora Skenderije dobili su 2012. godine, bez bilo kakvih dodatnih objašnjenja.

 

 - Marko Brecelj, Fikret Lipovac, Kemal Hadžić, Šahin Šišić, Halil Tikveša, Ante Kainović... samo su neki od umjetnika koji su imali izložbe u Charlami, a u stalnoj postavci 'Emporio Dangularium' nalaze se djela umjetnika poput Dimitrija Prigova, Donate Venders, Vlade Marteka, Neše Paripovića, Raše Todosijevića, Milije Pavićevića, Saše Bukvića, Danice Dakić, Maje Bajević, Alme Suljević, Damira Nikšića i drugih autora svih generacija i sa različitih strana svijeta - naveo je Hadžifejzović.

 

Naglasio je da će otvorenje Charlame biti ubrzo i obećao sarajevskoj publici uživanje u eksponatima konceptualne umjetnosti.

 

U tome je Centar Skenderija, istakao je Kapo, otvoren za svaki vid saradnje kada su u pitanju kulturni projekti i programi.

 

- Želimo jakom kulturnom scenom skrenuti pažnju i interes domaće i svjetske javnosti na Sarajevo. O Charlami su pisali svjetski mediji, poput New York Timesa, La Republice, Wiena Internationala i mnogi drugi - poručio je reditelj Duraković na sastanku, navodi se u saopćenju Press službe KS.

 

(FENA/em)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook