foto/ teatarski praznik u Bugojnu

44. festival Fedra: HKUD Didak izveo predstavu 'Učiteljice' u režiji Roberta Pehara

Kultura15.07.16, 11:12h

44. festival Fedra: HKUD Didak izveo predstavu 'Učiteljice' u režiji Roberta Pehara
Ovo je teatar o teatru: sam sebi subjekat i gledanje sama sebe u konkavnom ogledalu, u stvarnosti koja i nije bitno stvarnost, ali nije ni neko ko sebe doslućuje preko nestvarnosti

 

Najstariji festival u Bosni i Hercegovini ugostio HKUD Didak, Gradnići Čitluk sa predstavom „Učiteljice“, u režiji Roberta Pehara.

 

Ova je predstava polučila ogroman uspjeh kod publike, gostujući diljem BiH i Hrvatske, a predstavila se i publici u Zurichu, a sinoć su se predstavili bugojanskoj publici na 44. teatarskom festivalu Fedra Bugojno 2016.

 

fedra1

 

Dragan Komadina je u svoju dramsku storiju utkao tri motiva: brižnost za svoju pastvu fra Didaka Buntića, rad učiteljice u zabačenom hercegovačkom selu gdje vlada opća nepismenost i, stožerni motiv – položaj žene i žene–majke u hercegovačkom kršu poznatom pod zajedničkim nazivom „Brotnjo“.

 

Ono što snažno karakterizira  dosadašnje postavke dramske sekcije iz Gradnića jest dojmljiv spoj pučkog, folklornog i tradicijskog, te prije svega etnoglazbenog naslijeđa ovog kraja Hercegovine. 

 

fedra2

 

Današnji program festivala nastavljaju domaćini. Teatar Fedra na 44. teatarskom festivalu Fedra, predstavljaju se sa predstavom “ĐAVOLJA POSLA” (Miroljub Nedović), režija: Senada Milanović.

 

Ovo je teatar o teatru: sam sebi subjekat i gledanje sama sebe u konkavnom ogledalu, u stvarnosti koja i nije bitno stvarnost, ali nije ni neko ko sebe doslućuje preko nestvarnosti. Na sceni se susreću dva aktera bez kojih teatra i ne može biti. Na jednoj strani je glumac, na drugoj pozorišni kritičar.

 

Usudi se, uradi nešto pozitivno za sebe! 44. Teatarski festival BIH Fedra.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook