Za film 'Noćni život'

Damjanu Kozoleu nagrada za najboljeg reditelja na Karlovim Varima

Kultura12.07.16, 13:29h

Damjanu Kozoleu nagrada za najboljeg reditelja na Karlovim Varima
Već nakon premijere, kritičari su film proglasavali jednim od glavnih kandidata za nagrade, i veoma često pominjali kvalitet scenarija i mogućnost remake verzije na engleskom jeziku

 

Film “Noćni život“ Damjana Kozolea, koji je svjetsku premijeru imao na Festivalu u Karlovim Varima 6. jula, na svečanoj dodjeli nagrada, održanoj u subotu 9. jula, osvojio je Kristalni globus za najboljeg reditelja.


Film je nastao kao regionalna koprodukcija (Slovenija, Makedonija, Bosna i Hercegovina), a njegov uspjeh samo je još jedna potvrda snage regionalnog filma i njegove pozicije u evropskoj i svjetskoj kinematografiji.


Već nakon premijere, kritičari su film proglasavali jednim od glavnih kandidata za nagrade, i veoma često pominjali kvalitet scenarija i mogućnost remake verzije na engleskom jeziku.


Damjan Kozole je veteran slovenačkog filma čiji su filmovi prikazivani na velikim svjetskim festivalima uključujući Berlin, Lokarno, Toronto, a dva najpoznatija filma Damjana Kozolea su “Slovenka“ i “Rezervni dijelovi“.


Film “Noćni život“ je podržala Fondacija za kinematografiju, a bosanskohercegovačka produkcija je SCCA/pro.ba.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook