jedinstvena autorska poetika

Karpo Godina dobitnik nagrade 'Underground Spirit' 23. Festivala evropskog filma Palić

Kultura05.07.16, 21:51h

Karpo Godina dobitnik nagrade 'Underground Spirit' 23. Festivala evropskog filma Palić
Ovo priznanje se dodjeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma i jedinstvenu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova filmske industrijeOvo priznanje se dodjeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma i jedinstvenu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova filmske industrije

 

Dobitnik nagrade “Underground Spirit” 23. Festivala evropskog filma Palić je kultni slovenački i jugoslovenski reditelj i direktor fotografije Karpo Aćimović Godina

 

Ovo priznanje se dodjeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma i jedinstvenu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova filmske industrije. Ovogodišnji laureat je nagradu zaslužio svojom osebujnom i jedinstvenom filmskom praksom izraženom kroz brojne radove nastale tokom bogate pedesetogodišnje karijere. 

 

Kratkim eksperimentalnim, nenarativnim filmovima, među kojima se ističu “Gratinirani mozak Pupilije Ferkeverk” (1970) i “Nedostaje mi Sonja Henie” (1971) Karpo Godina postaje jedna od ključnih ličnosti jugoslovenskog crnog talasa, ali istovremeno ulazi i u polje konceptualne umjetnosti sarađujući sa neoavangardnim umjetnicima tog doba.

 

nedostaje-mi-sonja-heinie

 

Dokumentarnim radom oličenim u filmovima “Zdravi ljudi za razonodu” (1971) i “O ljubavnim veštinama ili film sa 14.441 kvadratom” (1972) reditelj zamalo dopada zatvora a filmovi bivaju bunkerisani.

 

Status koji danas uživa među poštovaocima sedme umjetnosti svakako je stekao i kao neprevaziđeni direktor fotografije u Žilnikovim “Ranim radovima” ili Zafranovićevoj “Okupaciji u 26 slika”. 

 

Retrospektiva filmova ovog izvanrednog autora biće upriličena na predstojećem Festivalu u bioskopu Abazija blizu jezera Palić. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook