vodič kroz najsvetiji mjesec

Šta se smije, a šta ne za Ramazana: Prestanite tračati, ostavite Facebook/Twitter i uzmite Kur'an!

Lifestyle07.06.16, 12:04h

Šta se smije, a šta ne za Ramazana: Prestanite tračati, ostavite Facebook/Twitter i uzmite Kur'an!
Mnoge dane smo upropastili radeći stvari koje nam ne koriste ni na Dunjaluku ni Ahiretu

 

Ramazan – mjesec od maksimalno 30, a minimalno 28 dana. To je sve vrijeme koje imamo da iskoristimo u najsvetijem mjesecu godine, Ramazanu.


11 mjeseci se borimo i ljuljamo gore-dolje kad je u pitanju produktivnost, traženje Božije milosti i oprosta, a iznad svega Njegove blizine. Mnoge dane smo upropastili radeći stvari koje nam ne koriste ni na Dunjaluku ni Ahiretu. Stoga bismo trebali iskoristiti makar ovaj jedan mjesec i suočiti se sa stvarima koje nam ne koriste i na taj način uspijemo iskoristiti ovaj mjesec na najbolji mogući način- piše Divithana.com


Slijedi lista stvari koje bismo trebali izbjegavati da ne bismo gubili vrijeme:


1. Previše vremena u kuhinji


Žene većinu vremena tokom Ramazana provedu u kuhinji. Ironično, u mjesecu posta većina dana je iskorištena za pravljenje jela za jelom, umjesto činjenju djela koja će nam više koristiti. Nije poenta da ne kuhate nikako, nego da se pobrinete da ne provedete cijeli dan kuhajući. Ne samo cijeli dan nego ni previše vremena nakon kojeg ćete se osjećati previše iscrpljeno kada izađete iz kuhinje i nećete imati energije da provedete vrijeme u ibadetu.


2. Iftarske ‘zabave’


Pomoći postaču da prekine post ima svoju nagradu, ali spremati iftarske zabave koje graniče sa ekstravagancijom i koje se pretvaraju u okupljanja na kojima ljudi propuštaju namaz i teraviju, je definitivno nešto što trebate izbjegavati.


3. Gledanje TV-a


Dajte sebi oduška od serija i emisija koje gledate na televiziji. Internet je tu da nadoknadite propušteno poslije Ramazana, ako baš morate. Žrtvujte vrijeme koje biste proveli ispred TV-a makar ovog mjeseca. Ne želite onaj osjećaj kajanja zbog izgubljenog vremena kada Ramazan završi!


4. Društvene mreže


Deaktivirajte se sa društvenih mreža ako je to potrebno. Ako je to previše za vas, makar smanjite vrijeme koje tamo provodite. Vaš news feed nikako ne može biti važan kao ono što propuštate u minutama i satima dok besciljno iščitavate svaki post. Prestanite. Ostavite Facebook/Twitter i slične mreže i uzmite Kur’an!


5. Nevažne rasprave


8 rekata teravije ili pak 20? Odmorite od takvih rasprava. Samo recite sebi da Allah najbolje zna i dovite i za sebe i za osobu s kojom biste raspravljali da vas uputi ka onome što će vam koristiti. Nemojte gubiti vrijeme na rasprave, posebno ne one na društvenim mrežama, ostavljajući beskonačne komentare o onome što vi mislite da je ispravno ili pogrešno. Sjetite se da ne znate koje su namjere u srcu druge osobe i da ne želite nikoga nesvjesno uvrijediti svojim pretjerivanjem.


6. Ogovoranje i trač


Ramazan je vrijeme da se riješimo loših navika i razvijemo nove. Iskoristite ovo vrijeme da se riješite navike ogovaranja s porodicom i prijateljima. Isključite se iz toga kad god možete. Sjetite se negativnih posljedica ogovaranja. Allah dž.š. u Kur’anu kaže:


„O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja, neka sumnjičenja su, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekome od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga -  a vama je to odvratno -  zato se bojte Allaha, Allah, zaista, prima pokajanje i samilostan je.“
(Kur’an, 49:12)


Ne gomilajte grijehe tokom blagoslovljenog mjeseca Ramazana. Ne gubite vrijeme na nepotrebne priče o ovoj sestri ili onom bratu. Umjesto toga, tražite Allahov oprost za svoje grijehe, posebno one koje ste učinili ogovarajući nekoga.


7. Spavanje cijeli dan


Razumijem da post može biti iscrpljujući, ali to nije nikakav izgovor da spavate cijeli dan i dangubite, a uz to dobijete i grijeh zbog propuštanja namaza. Idite u krevet odmah nakon teravih-namaza i bit ćete svježi većinu dana.


8. Neorganiziranost


Neplaniranje aktivnosti koje ćete obaviti tog dana također može voditi gubljenju vremena u toku ovog mjeseca. Bez plana ćete mnogo vremena provesti pokušavajući odlučiti šta da skuhate i koji vam je sljedeći zadatak. Planiranje jelovnika makar dan unaprijed će vam uštedjeti mnogo vremena. Također, odlučite i u koje aktivnosti ćete se uključiti tokom dana i kada.


9. Dočekivanje Ramazana bez ciljeva


Mnogi od nas prave grešku nepostavljanja ciljeva prije nego što Ramazan počne, što rezultira nedostatkom vizije tokom ovog mjeseca, što dalje vodi gubljenju vremena. Oživite vaš dnevnik ili napravite mali planer u kojima ćete definirati svoje cijeve prije nego što Ramazan počne. Također, napravite kratkoročne dnevne ciljeve – npr. koliko stranica Kur’ana pročitati, koliko dodatnih rekata klanjati, kao i sedmične ciljeve – koliko sadake dati i sl. Pobrinite se da vaši ciljevi budu realistični i precizni, tako da vam bude lakše da se uklopite u dnevni raspored školskih/poslovnih i kućnih obaveza.


10. Bajramske pripreme i šoping


Razumljivo da ste uzbuđeni oko priprema za Bajram, ali za njeg se treba pripremiti što više možemo prije Ramazana. Nemojte gubiti vrijeme u šopingu tokom posljednjih 10 dana Ramazana. Kupovina će vas izmoriti ako idete danju, a u noći možete propustiti mubarek noć Lejletul-Kadr, koja je skrivena u tim danima. Sjetite se važnosti te noći i nemojte propustiti priliku!


Ramazan je tu i proći će u treptaju oka. Stoga se potrudite da kvalitetno organizirate svoje vrijeme, tako da na kraju osjetite da ste mnogo bliži Allahu dž.š. Izbjegavajte sve ono zbog čega ćete se kajati kada Ramazan prođe!

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook