Drama NPS-a

'Prosjačka opera' u režiji Kokana Mladenovića na 35. Pozorišnim igrama u Jajcu

Kultura01.06.16, 14:52h

'Prosjačka opera' u režiji Kokana Mladenovića na 35. Pozorišnim igrama u Jajcu
Radnja se dešava u državi koja se raspada, državi u kojoj ne postoji više nikakav moral, u kojem zakoni postoje, ali se primjenjuju isključivo na sirotinji, i u kojoj politika, izvršna vlast, sudstvo, policija i visoki kriminal rade zajedno protiv običnog, malog čovjeka

 

U okviru 35. pozorišnih /kazališnih igara u Jajcu, Drama Narodnog pozorišta u Sarajevu predstavila se izvedbom satirične komedije “Prosjačka opera” u režiji Kokana Mladenovića. Komad "Prosjačka opera" je 1728. godine napisao John Gay kao kritiku Walpoleove vlade, najkorumpiranije vlade u engleskoj historiji.

 

Radnja se dešava u državi koja se raspada, državi u kojoj ne postoji više nikakav moral, u kojem zakoni postoje, ali se primjenjuju isključivo na sirotinji, i u kojoj politika, izvršna vlast, sudstvo, policija i visoki kriminal rade zajedno protiv običnog, malog čovjeka.

 

prosjacka-opera-2

 

Predstava sarajevskog Narodnog pozorišta izvedena je u zvaničnom Takmičarskom programu Igara, 29. maja 2016. Publika u Jajcu je sa oduševljenjem i gromoglasnim aplauzom ispratila izvedbu ansambla Drame NPS.

 

 Ceremonija svečanog zatvaranja i dodjela nagrada 35. pozorišnih / kazališnih igara u Jajcu, planirana je za nedjelju, 5. 6. 2016. kada će od sedam predstava koje su u konkurenciji za nagrade i priznanja biti odabrane najbolje.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook