Foto/ vrijedno priznanje

Dobitnica Zvono Award 2016. za mlade umjetnike do 35 godina je Nina Komel

Kultura20.05.16, 12:00h

Dobitnica Zvono Award 2016. za mlade umjetnike do 35 godina je Nina Komel
Žiri u sastavu: Maja Bajević (Sarajevo), predsjednica žirija, Dunja Blažević (Beograd), Igor Bošnjak (Trebinje) Jusuf Hadžifejzović (Sarajevo), Selma Selman, umjetnica, (Bihać/New York), dobitnica nagrade ZVONO 2014., donio je odluku o izboru finalista za nagradu za mlade likovne umjetnike - ZVONO Award 2014

 

Žiriranje pristiglih prijava bilo je održano 3. aprila 2016 u prostorijama SCCA u Sarajevu.

 

Žiri u sastavu: Maja Bajević (Sarajevo), predsjednica žirija, Dunja Blažević (Beograd), Igor Bošnjak (Trebinje) Jusuf Hadžifejzović (Sarajevo), Selma Selman, umjetnica, (Bihać/New York), dobitnica nagrade ZVONO 2014., donio je odluku o izboru finalista za nagradu za mlade likovne umjetnike - ZVONO Award 2014.

 

Uvidom i analizom svih prispjelih radova žiri je od prijavljenih 24 umjetnika i umjetnica jednoglasno izabrao četiri finalista: Jelena Fužinato (Prnjavor/Berlin), Alma Gačanin (Sarajevo), Nina Komel (Brod) i Enes Žuljević (Mostar).


Članovi žirija su se složili da je kvalitet umjetnika/ca i njihovih radova ove godine bio doista izuzetan. Radovi su prispjeli iz svih dijelova BiH, te u svim vrstama umjetničkih medija. Kvalitet tih radova, njihova prezentacija i trud uložen u aplikaciju su bili žiriju svojevrstan znak koliko mladi/e umjetnici/e nagradu Zvono shvaćaju ozbiljno. U okruženju u kojem nema nikakve podrške likovnoj umjetnosti ili je ona sporadična, ovakav rezultat je neočekivan i tim više nego za svaku pohvalu. Visoki kvalitet prijava je doveo do toga da je žiri veliku većinu radova uzeo u obzir. Iako je bilo izuzetnih pojedinačnih radova, morajući ipak napraviti selekciju, žiri se odlučio da prvenstveno da podršku cjelovitom prikazanom umjetničkom angažmanu, držeći se pri tome više sadržajnog nego formalnog kriterija.

 

Uz velike čestitke svim umjetnicima i umjetnicama, žiri želi da se zahvali svim učesnicima na hrabrosti, upornosti i ozbiljnosti sa željom da tako i nastave.

 


Nakon što je Saša Bukvić proglasio pobjednicu, Nina se svima zahvalila na podršci, a posebno se zahvalila svima onima koji su pomogli iznimno zahtijevnu tehničku izvedbu njenog projektabi i obećala da će se ubuduće orjentirati na minimalizam ;).

 

nina-komel-zvono

 

Biografije finalista:

 

Nina Komel

 

Pobjednica rođena je 1986. god. u Slavonskom Brodu (HR). Na Akademiji likovnih umjetnosti u Banjaluci 2010. god. diplomirala je slikarstvo. Titulu master umjetnika novih likovnih medija stiče 2012. god. na Akademiji likovnih umjetnosti u Novom Sadu. Od 2013. god. stalni je član akvarelističke kolonije «Sava». Komel živi i radi na relaciji Brod-Novi Sad.

 

Jelena Fužinato

 

rođena je 1984. god. u Prnjavoru. Na Fakultetu za likovne umjetnosti u Beogradu diplomirala je slikarstvo 2009. god. Od 2012  pohađa postdiplomski studij na Univerzitetu za umjetnost u Berlinu. 2014. god. učesnica  programa Curating, Mediating and Managing Art na Odsjeku za vizuelne umjetnosti Univerziteta «Aalto» u Helsinkiju. Fužinato živi i radi u Prnjavoru i Berlinu.

 

Alma Gačanin

 

Rođena je 1988. god. u Sarajevu. Dodiplomski studij završila je 2012. god. na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Na istom odsjeku trenutno okončava i Master studij. Osnivačica je Udruženja za savremenu umjetnost NAZOR. Gačanin živi i radi u Sarajevu.

 


Enes Žuljević

 

Rođen je u Mostaru, 1985. god. Na Odsjeku za likovnu umjetnost Univerziteta «Džemal Bijedić» u Mostaru, 2008. god. diplomirao je slikarstvo. Od strane Cultural City Network-a iz Graca, 2010. god. osvaja stipendiju u vidu umjetničke  rezidencije Pet godina kasnije isti vid stipendije osvaja i pri Odjelu za kulturu Štajerske pokrajine. Žuljević živi i radi u Mostaru.

 


Nagradu ZVONO podržala: Fondacija sa muzičke, scenske i likovne umjetnosti, Sarajevo.

 


(DEPO PORTAL/mr)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook