OD 20. MAJA DO 10. JUNA 2016.

Izložba o hrabroj židovskoj djevojčici: 'Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas' u Banjaluci

Kultura19.05.16, 11:44h

Izložba o hrabroj židovskoj djevojčici: 'Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas' u Banjaluci
Ulaz je besplatan, a izložba će biti otvorena u prostorijama Jevrejskog kulturnog centra 'Arie Livne', od 20 maja do 10. juna 2016. godine, svakim danom osim nedjelje u periodu od 10 do 14 sati i od 18 do 20 sati

 


U petak, 20. maja, u Banjaluci će biti otvorena putujuća izložba 'Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas' koja na trideset i dva panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine porodice sa kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u savremenom svijetu.


Djevojčica, u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječije žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine kasnije, sa porodicom seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protiv-židovski zakoni.


Početkom okupacije Hilterovih nacista, Frankovi sele u tajno skrovište u kojem su proveli dvije godine, dok nisu otkriveni. Cijela porodica biva deportovana u logore. Petnaestogodišnja Anne umire u logoru, a jedini preživjeli član porodice je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik svoje kćeri Anne.


Izložba je upotpunjena sa sedam lokalnih panela koji govore o historiji Bosne i Hercegovine u toku i nakon Drugog Svjetskog rata do danas, a koje su izradili eksperti iz Bosne i Hercegovine.


Posjetioce će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici, odnosno vršnjački edukatori. Vršnjački edukatori su obučeni da posjetioce i učenike iz svoje i drugih škola provode kroz izložbu, prenoseći im stečena znanja o temama koje obrađuje kompletna izložba. U Banjaluci, vršnjački edukatori bit će učenici iz Opće gimnazije Katoličkog školskog centra "Bl. Ivan Merz" iz Banjaluke.


Izložba 'Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas' je prije Banjaluke bila prikazana u Mostaru i Sarajevu.


Ulaz je besplatan, a izložba će biti otvorena u prostorijama Jevrejskog kulturnog centra 'Arie Livne', od 20 maja do 10. juna 2016. godine, svakim danom osim nedjelje u periodu od 10 do 14 sati i od 18 do 20 sati.


Organizatori izložbe su Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH, Fondacija Humanost u akciji BiH, Kuća Anne Frank i Jevrejski kulturni centar 'Arie Livne'.


Izradu izložbe Anne Frank 'Historija, Istorija, Povijest za danas' finansirala je Evropska unija, a prikazivanje izložbe u  Banjaluci omogućeno je sredstvima Ambasade Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook