Gostovanje u Mostaru

Predstavom 'Bio je lijep i sunčan dan' SARTR obilježava svoj 24. rođendan

Kultura16.05.16, 13:01h

Predstavom 'Bio je lijep i sunčan dan' SARTR obilježava svoj 24. rođendan
Stoga, Sarajevski ratni teatar SARTR gostovanjem u Mostaru obilježava svoj 24-ti rođendan sa predstavom “Bio je lijep i sunčan dan” koja je inspirisana sjećanjima građana Sarajeva na 2. maj 1992.godine

 

Sarajevski ratni teatar SARTR je uvijek pronalazio načine kako da krene u susret publici. I onda kada je uspio prvi izaći iz opkoljenog Sarajeva, ili u periodu kada je bio beskućnik i svako malo mijenjao adrese u svom gradu, ili gostujući po BiH i državama širom Europe.

 

Stoga, Sarajevski ratni teatar SARTR gostovanjem u Mostaru obilježava svoj 24-ti rođendan sa predstavom “Bio je lijep i sunčan dan” koja je inspirisana sjećanjima građana Sarajeva na 2. maj 1992.godine. 

 

A SARTR, kao teatar osnovan u periodu opsade, svjedočanstvo je o fenomenu duhovnog, tj. kulturnog otpora fašizmu i agresiji. Ne samo da čuva uspomenu na taj period već i danas nastoji snažno afirmirati univerzalne vrijednosti: bogatstvo različitosti, antifašizam, svetost mira, aktivizam, i tim naslijeđem nastoji biti – mjesto naše savjesti i hrabrosti da se suprostavimo nepravdama i svim devijacijama vremena u kome živimo. 

 

Sarajevski ratni teatar SARTR utemeljen je 17. maja 1992. godine na inicijativu reditelja Dubravka Bibanovića i Gradimira Gojera, ing. Đorđa Mačkića i pisca Safeta Plakala, a okupio je glumce i ine saradnike iz tri profesionalna sarajevska teatra koja su, zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu, morala obustaviti svoj rad.

 

U augustu 1992. SARTR je konstituiran kao vojna jedinica pri Regionalnom štabu Oružanih snaga BiH Sarajevo, a 12. januara 1993. godine Odlukom Ratnog Predsjedništva Skupštine grada Sarajeva kao javna ustanova iz oblasti kulture od posebnog interesa za odbranu grada. Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo od 24. jula 1997. ulogu osnivača SARTR-a preuzeo je Kanton Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook