Apel sa vanredne sjednice skupštine

Bura u Udruženju filmskih radnika BiH: Tražimo hitan sastanak kod Novalića i Zvizdića!

Kultura09.05.16, 14:15h

Bura u Udruženju filmskih radnika BiH: Tražimo hitan sastanak kod Novalića i Zvizdića!
UFI, dakle, predstavlja samo tri autora, dok UFRuBiH ima potpisane ugovore o zastupanju sa 40 autora među kojima su svi relevantni bh. autori

 

 

U Kinu Meeting Point u ponedjeljak 9.5. u 9 sati održana je Vanredna skupština Udruženja filmskih radnika povodom stanja u audio-vizualnom sektoru u Bosni i Hercegovini.

 
Najvažniji povod za održavanje Skupštine je nezakonito i samovoljno oduzimanje dozvole za kolektivno ostvarivanje prava na audiovizualnim djelima Udruženju filmskih radnika u BiH (UFRuBiH) od strane Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.


Podsjećamo da je Institut izdao dozvolu Udruženju filmskih radnika 16.10.2015. godine, nakon čega je Udruženje pristupilo odgavarajućim pripremama i pregovorima sa kablovskim operaterima radi zaključivanja kolektivnog ugovora, te je već sakupio određena sredstva za autore. 


Dozvola je 21.4.2016. dodjeljenja Udruzi Filmske Industrije (UFI) iz Kiseljaka, UFRuBiH oduzeta bez obrazloženja. UFRuBiH nije pozvan da učestvuje u svojstvu stranke u postupku čime je Institut nepotpuno i nepravilno utvrdio činjenično stanje i povrijedio osnovna načela Upravnog postupka. Institut se uopšte nije bavio uporednom analizom kao što to u ovakvom slučaju nalaže Zakon o kolektivnom ostavarivanju autorskog i srodnih prava, već je UFI-ju dodijelio dozvolu kao da prethodna dozvola nije ni postojala.

 

Uvidom u novo rješenje, UFRuBiH argumentirano tvrdi da je ovo dodjeljivanje dozvole neosnovano iz više razloga, a uporednom analizom došli smo do sljedećih podataka:

 

udruzenje-filmskih-radnika-podaci

 
UFI, dakle, predstavlja samo tri autora, dok UFRuBiH ima potpisane ugovore o zastupanju sa 40 autora među kojima su svi relevantni bh. autori. Iz rješenja se vidi da UFI ima potpisano 5 ugovora sa domaćim producentskim kućama, dok UFRuBiH ima potpisane ugovore sa 26 producentskih kuća koje proizvode 99% audio-vizualnog sadržaja u zemlji.


Direktor UFI-ja je bivši kablovski operater i distributer koji, nakon što je prodao firmu, je odlučio da nastavi lukrativnu nezakonitu praksi sa AGICOA-om koja je postojala do 2010. i u kojoj je i sam učestvovao kao kablovski operater, a koja je ocijenjena nezakonitom Izvještajem Instituta Parlamentu BiH (broj: 05-07-3-2484/11 od 18.1.2012.). Prema svim ovim podacima UFI je osnovan isključivo radi privatnih interesa i ni na koji način ne predstavlja kolektivnu organizaciju koja je predviđena Zakonom o autorskim i srodnim pravima i Zakonom o o kolektivnom ostvarivanju autorskih prava.

 
Bitno je napomenuti da Filmski centar Sarajevo je, u periodu kada radi bez Nadzornog odbora, potpisao neprihvatljiv ugovor između FCS i udruge UFI iz Kiseljaka, kojim se kulturno naslijeđe BiH stavlja na raposlaganje privatnim licima. UFRuBiH je u više navrata zahtjevalo da se taj ugovor stavi van snage, jer je po svojoj prirodi neprihvatljiv, a po svom sadržaju pravno upitan. Katalog Filmskog centra Sarajevo iznosi 598 audiovizualna djela. Od ovih naslova u obzir se prema Zakonu mogu uzeti samo oni filmovi koji nisu stariji od 50 godina (prema Zakonu producentska prava zastarjevaju nakon 50 godina). Napravili smo analizu kataloga te utvrdili da se zapravo radi o 318 naslova, a ne 598. Od tih 318, UFRuBiH ima potpisane ugovore sa autorima na njih 59, dok UFI nema niti jedan.

 
UFRBIH je obavio konsultacije sa najboljim advokatima iz Upravnog spora te iz autorskog i srodnog prava, te je oformljen snažan advokatski tim sa kojim ćemo pokrenuti odgovarajuće postupke, sporove i krivične prijave.

 
Inače, Filmski Centar Sarajevo je osnovan sa idejom očuvanja kulturnog i materijalnog naslijeđa bh. kinematografije, kao aktivna platforma koja će obezbijediti uslove za očuvanje i razvoj bh. filma i stvaranje pretpostavki kojima bi naša filmska industrija postala reagionalno konkurentna. Dio izvornih ciljeva, kao što su izgradnja modernog filmskog centra na prostoru Jagomira kroz oblik javno-privatnog investiranja, nije realizovan iz razloga nepostojanja pravnih pretpostavki i negativnog političkog i poslovnog ambijenta u BiH. Najznačajni rezultati su ostvareni u oblasti restauracije i pohrane filmskog naslijeđa koje je zapušteno i nekatalogizirano propadalo u skladištima na Jagomiru. Problemi se počinju javljati od 2012. kada je FCS ostao bez Nadzornog odbora, i od tada Vlada Federacije obavlja njegovu funkciju, a nakon isteka mandata direktor Adis Bakrač je duži period funkciju obavljao kao vršilac dužnosti. Optimizam da će se FCS okrenuti izvornim principima zbog kojih je osnovan je pobudilo imenovanje privremenog Nadzornog odbora, na čije čelo je imenovan Mirsad Purivatra. Međutim, već na konstituirajućoj sjednici novog NO FCS (3 člana), Ministrica kulture i sporta FBiH je saopštila da prema Statutu ona predlaže direktora i da je na koordinacionom tijelu Vlade FBiH dogovoreno da mjesto pripadne HDZ predstavniku. Ovo dokazuje da je struka potpuno zaobiđena i da politika određuje sudbinu filmske industrije u BiH. UFRuBiH ne može na to pristati je to ugrožava naše vitalne interese. Zbog toga snažno insistiramo da se odmah preispita ugovor sačinjen između FCS i UFI-ja, te da se prilikom izbora stalnog Nadzornog odbora i direktora FCS u obzir uzmu interesi, preporuke i stavovi struke.

 
Također je zaključeno da su uočeni očiti propusti u radu Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH i to: nepostojanje strategije kulturne politike, kašnjenje sa raspisivanjem konkursa i rezultatima za tekuću godinu (novembar/decembar 2015), nepridržavanje kriterijima pri raspodjeli sredstava iz budžeta za manifestacije od značaja za FBiH, te uvođenje etničkih principa pri raspodjeli grantova. Također je uočeno drastično smanjenje grantova za kulturne manifestacije u Sarajevu, a postoji osnovana bojazan da će doći do promjena budžetskih linija i kriterija u budžetu za 2016 godinu u cilju jače uspostave etničkog a ne kvalitativnog kriterija pri odabiru projekata za podršku. Ista praksa kašnjenja u raspisivanju konkursa za dodjelu grantova na nivou Ministarstva i Fondacija je nastavljena i ove godine.

 
Što se Fondacije za kinematografiju Sarajevo tiče, produženi mandat prethodnog UO Fondacije istekao je krajem 2015., a mandat privremenog Upravnog odbora u aprilu 2016. Konkurs za novi UO zaključen je u srijedu 4. maja. UFRBIH će se Ministarstvu kulture i sporta Federacije BiH obratiti sa zahtijevom da se, a u skladu sa pozitivnom praksom, u Komisiju za izbor članova i predsjednika UO Fondacije za kinematografiju, Sarajevo pozove i predstavnik našeg  Udruženja. UO UFRBIH je dao podršku članovima koji su se prijavili za članstvo u UO Fondacije za kinematografiju.

 
Involviranost struke, kako u rad Fondacije, Filmskog Centra Sarajevo, na polju autorskih prava, tako i u ostalim za film nadležnim ministarstvima i institucijama na svim nivoima vlasti, omogućava građenje razvijenijih sistema finasiranja i podsticaja filmskoj produkciji i ostalim audiovizualnim djelatnostima i uključivanje struke u državne sisteme podrške u skladu je sa evropskim vrijednostima civilnog društva.


Udruženje filmskih radnika smatra da je očigledno ko je i na koji način preuzeo kulturu na nivou Federacije, ali pitamo se šta je sa ostakom koalicije i da li su SDA i SBB u potpunosti digli ruke od kulture prvo na nivou Federacije, a sada i države? Ovim putem tražimo da nas pod hitno prime premijer FBiH Fadil Novalić i Predjedavajuci Vijeća ministara Denis Zvizdić.


Ponavljamo, Udruženje filmskih radnika ima članstvo koje okuplja ogromnu većinu bosansko-hercegovačkih filmskih profesionalaca svih profila, imamo rezultate koji nas svrstavaju među najbolje i najuspješnije u našoj profesiji na međunarodnoj razini, i mi imamo verifikaciju kvaliteta svog rada u više od 300 međunarodnih nagrada. To je ono što našim zahtjevima daje puni legitimitet, saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook