manje poznate činjenice

Omiljeni vjesnik proljeća ali i lijek: Pročitajte šta sve liječi jorgovan!

Lifestyle22.04.16, 21:02h

Omiljeni vjesnik proljeća ali i lijek: Pročitajte šta sve liječi jorgovan!
Simbol je proljeća, a osim što ima osebujan miris, jorgovan je mjesto našao i u narodnoj medicini

 

Postoji li uopće osoba za koju možemo reći da ne voli jorgovan? Ako i postoji, tada se zasigurno radi o manjem broju ljudi, koji jednostavno nisu uspjeli shvatiti čaroliju koju taj cvijet pruža. Simbolizira proljeće, a osim što ima osebujan miris, zbog čega se koristi već duži niz godina u parfumerijskoj industriji, jorgovan je isto tako mjesto našao i u narodnoj medicini.

 

Upućeni tvrde da je kora biljke, ali i ljuska sjemena, dobar prirodni adstrigens, odnosno da liječi dijareju i druge tegobe organa za varenje. Kao antipiretik, uspješno uklanja simptome groznice koja je praćena drhtavicom i visokom temperaturom. Posebno djelotvornim jorgovan se pokazao u liječenju malarije, a ljekovitost je potvrdio i kao analgetik u uklanjanju bolova, liječenju reume i živaca, u obnavljanju ćelija jetre, čišćenju crijeva...

 

Kora drveta skida se u rano proljeće ili u jesen nakon sazrijevanja plodova. Suši se usitnjena na toplom i provjetrenom mjestu. Ljekovitost joj daju sastojci poput siringina, tanina, gorke materije, eteričnih ulja, minerala...

 

Kao lijek spravlja se čaj, tako što se u dva decilitra vode potopi jedna kašičica usitnjene kore drveta ili ljuske ploda i drži dva sata. Nakon toga čaj se kratko prokuha i ostavi da poklopljen odstoji još sat. Tek onda, zavisno od zdravstvenih tegoba, piju se jedna do dvije šoljice dnevno, a u težim slučajevima i tri šoljice.

 

Ulje cvjetova jorgovana poznato je kao dobro sredstvo za masažu i liječenje reume, ali i neuralgije živaca, a zapadna narodna medicina ga koristi i za ispiranje usta.

 

(oslobodjenje.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook