Među 20 najperspektivnijih mladih evropskih producenata

Adis Đapo izabran za networking platformu na filmskom festivalu u Cannesu

Kultura21.04.16, 14:55h

Adis Đapo izabran za networking platformu na filmskom festivalu u Cannesu
Od prošle godine, učlanjivanjem Udruženja filmskih radnika BiH u European Film Promotion, omogućeno je učešće bh. filmskim radnicima i glumcima na nekim od najvažnijih evropskih projekata čiji je cilj promocija kinematografije i talenata iz zemalja članica EFP

 

European Film Promotion (EFP) i njegove članice, među kojima je od prošle godine i Udruženje filmskih radnika BiH, ponovo su odabrale 20 najperspektivnijih mladih evropskih producenata da učestvuju u EFP networking platformi "Producers on the move" na filmskom festivalu u Cannesu od 11. do 22. maja.

 

Među odabranim producentima je i Adis Đapo kojeg je kandidiralo Udruženje filmskih radnika BiH. Ova platforma se do sada pokazala kao jedna od najuspješnijih za daljni razvoj filmskih projekata, zbog čega je od izuzetne važnosti učešće producenta iz Bosne i Hercegovine.

 

Od prošle godine, učlanjivanjem Udruženja filmskih radnika BiH u European Film Promotion, omogućeno je učešće bh. filmskim radnicima i glumcima na nekim od najvažnijih evropskih projekata čiji je cilj promocija kinematografije i talenata iz zemalja članica EFP.

 

 Adis Đapo je počeo kao mlađi producent i production manager u sarajevskoj SCCA/Pro.ba, a radio je i kao izvršni producent na filmu "Epizoda u životu berača željeza" Danisa Tanovića, koji je osvojio dva Srebrena medvjeda u Berlinu, i filmu "Sa mamom" Faruka Lončarevića. Učestvovao je i u produkcijskom timu filma "Smrt u Sarajevu" Danisa Tanovića, koji je nagrađen Srebrenim medvjedom ove godine u Berlinu. Trenutno razvija film "Tabija" Igora Drljače, koji je osvojio Koprodukcijsku nagradu Eurimages za razvoj u CineMart u Rotterdamu i nagradu CineLink Excellence u Sarajevu 2014. godine.

 

Osim Adisa Đape, bh. film u Cannesu predstavljat će i kratkometražni film "Dobro" u režiji Marte Hernaiz Pidal u Cinefondation programu, bh. koprodukcija "Sieranevada" rumunskog reditelja Cristi Puiua u glavnom takmičarskom programu, te kratki film "Import" Bosanke Ene Sendijarević, koji će biti prikazan u Quinzaine Des Realisateurs programu, saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook