poseban program

U Zemaljskom muzeju održana manifestacija Noć u Muzeju: Svi smo mi dio jedne planete

Kultura15.04.16, 20:33h

U Zemaljskom muzeju održana manifestacija Noć u Muzeju: Svi smo mi dio jedne planete
Manifestaciju je otvorila ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, a organizovao ju je Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava Civitas, uz podršku američke ambasade u BiH. Posebna gošća programa bila je ugledna naučnica Nagin Cox, voditeljica Curiosity Rover ekspedicije i članica naučne laboratorije NASA

 

U Zemaljskom muzeju večeras je održan poseban program koji je nosio ime Noć u Muzeju - Noć znanosti i aktivizma, a glavni akteri, uz poštovane goste, bili su najmlađi posjetioci ove ustanove, njih više od 250 iz cijele BiH.


Manifestaciju je otvorila ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, a organizovao ju je Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava Civitas, uz podršku američke ambasade u BiH. Posebna gošća programa bila je ugledna naučnica Nagin Cox, voditeljica Curiosity Rover ekspedicije i članica naučne laboratorije NASA.

 

Gošća iz Amerike djeci je održala prezentaciju Usudite se činiti moćne stvari: Putovanje na Mars, nakon čega će uslijediti istraživačke laboratorije u organizaciji kustosa muzeja domaćina.

 

- Izuzetno mi je drago što se mogu družiti s vama i prezentovati čime se NASA i ostale svemirske agencije bave, kazala je Cox.


Prisutnim učenicima i gostima naučnica je prikazala i kratki film o slijetanju letjelice Curiosity na Mars, a njeno predavanje bilo je bazirano na ključnim naučnim dokazima i teorijama koje NASA prikuplja i stvara već decenijama.

 

Cox je objašnjavajući svoje misije, i misije tima s kojim radi, provela učesnike kroz vrlo zanimljivo predavanje potkrepljujući ga fotografijama letjelice s Marsa i fotografijama iz svemirskih stanica, pa i same laboratorije za koju Cox radi. Naravno, kao što je i posao kojim se sama bavi, bila je vrlo inspirativna.


- Pronađite svoj san, pratite ga i radite s ljudima koji dijele istu strast prema poslu kao i vi, rekla je Cox, ukazavši da nam svima na Zemlji treba jedinstvo. To je i ilustrovala fotografijom naše planete koja je napravljena sa površine Mjeseca.

 

Opširnije u sutrašnjem printanom izdanju Oslobođenja

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook