Od 7. do 9. aprila

Bogat program na Danima izraelskog filma u Meeting Pointu

Kultura04.04.16, 12:16h

Bogat program na Danima izraelskog filma u Meeting Pointu
Publika će u okviru ovog programa imati priliku da vidi tri ostvarenja izraelske kinematografije

 

Od 7. do 9. aprila u sarajevskom kinu Meeting Point održaće se Dani izraelskog filma. Publika će u okviru ovog programa imati priliku da vidi tri ostvarenja izraelske kinematografije: 

 

SVADBENA LUTKA, Nitzana Giladya (četvrtak, 7. april), ŠEST ČINOVA, Johnathana Gurfinkela (petak, 8. april) i MOTIVACIJA: NULA, Talye Lavie (subota, 9. april).

 

Sve tri projekcije počinju u 20.00, a ulaz je slobodan.

 

Dani izraelskog filma održaće se u organizaciji Obala Art Centra i kina Meeting Point u saradnji sa Ambasadom Izraela u Tirani.

 

VIŠE INFORMACIJA O FILMOVIMA: 

 

ČET / 7. APRIL/ 20.00

 

SVADBENA LUTKA

2015, 82 min.

Režija: Nitzan Gilady 

 

Uloge: Asi Levi, Moran Rosenblatt, Roy Assaf, Arie Tcherner, Aviva Ger

 

Hagit, mlada, talentovana djevojka sa blagim poteškoćama u razvoju, živi sa svojom razvedenom majkom Sarom u provincijalnom gradiću u pustinji. Hagit radi pola radnog vremena u fabrici toaletnog papira i žudi za nezavisnošću. Njena se majka odrekla svojih snova, radi kao spremačica u lokalnom hotelu i život je posvetila brizi o kćeri. Hagitin životni san je da se uda. Ona se tajno zaljubljuje u sina vlasnika fabrike koji postepeno počinje da joj uzvraća osjećanja. Hagit vjeruje da će se njih dvoje jednoga dana vjenčati. Najava zatvaranja fabrike remeti Hagitin i Sarin život i prijeti da ugrozi Hagitinu ljubavnu priču.

 

PET / 8. APRIL/ 20.00

 

ŠEST ČINOVA

2013, 100 min.

Režija: Johnathan Gurfinkel

Uloge: Sivan Levy, Eviatar Mor, Roy Nik

 

Gili je tinejdžerka koja je odlučila da promijeni školu.  Odlučna je da popravi svoj prilično loš socijalni život. U par sedmica „spetljala“ se sa nekoliko mladića iz nove škole. Njihovi susreti postajali su sve intenzivniji u istraživanju seksualnih granica. Momci žude za onim što ona velikodušno nudi, a Gili je oduševljena njihovom pažnjom. 

 

SUB / 9. APRIL/ 20.00

 

MOTIVACIJA: NULA 

2014, 101 min.

Režija: Talya Lavie

Uloge: Dana Ivgy, Nelly Tagar, Shani Klein

 

Rediteljka Talya Lavie ulazi na velika vrata farsičnim i mračnim komičnim portretom svakodnevog života ženske jedinice izraelske vojske. Kancelarija za ljudske resurse u sklopu izmještene pustinjske baze predstavlja paletu likova koji vrijeme provode u rješavanju papirologije i igrajući kompjuterske igrice, brojeći minute koje ih dijele od povratka u civilni život. Unutar dosade koju dijele i sukoba ličnosti koji ih razdvajaju javljaju se pitanja posvećenosti – od prijateljstva preko ljubavi i države – koja su obrađena uz britki humor i oštroumnost.

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook