ČETIRI (NE)TAČNA MITA

Istine i zablude o mineralnoj vodi: Da li je zaista toliko loša po naše zdravlje?!

Lifestyle03.04.16, 14:11h

Istine i zablude o mineralnoj vodi: Da li je zaista toliko loša po naše zdravlje?!
Istraživanje je obavljeno - i istina će vas osvežiti...


MIT: Mehurići ne hidriraju

Posljednji put kad smo je probali, kisela voda je još uvojek bila mokra. Njeni mjehurići potiču od karbon-dioksida i, prema riječima dr Suzan Džargin sa Univerziteta u Južnoj Karolini, ne sprečavaju naš organizam da se hidrira. Štaviše, jedna studija sa istog univerziteta pokazala je da nakon intenzivnog treninga gazirana voda nadoknađuje izgubljenu tečnost na isti način kao i negazirana.

 

MIT: Loša je za zube i kosti

Ugljena kiselina, koja nastaje rastvaranjem ugljen-dioksida u vodi, može da upropasti zubnu gleđ ako se unosi u velikim količinama. Znači, sve dok ne popijete karton kisele dnevno, bezbjedni ste. Isto važi i za kosti.

 

MIT: Goji

Istina je da svi ti mehurići izazivaju nadimanje, ali to je privremeno i čak dobro na duge staze. Ozbiljno: naučnici su ustanovili da kisela voda može više da zasiti nego obična, posebno na prazan stomak. A što se više osjećate sito, to ćete manje grickati. Samo izbjegavajte one varijante sa vještačkim zaslađivačima.

 

MIT: Izaziva gorušicu

Istraživači su raskrinkali mit da sva ta šumeća voda može da izazove kiselinu. Prije će biti, kažu, da ako ste gorušici skloni, treba da se čuvate određene hrane koja je izaziva. Kod već postojeće želudačne kile, međutim, mjehurići mogu da pogoršaju stanje.

 

(Žena.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook