ne propustite

Predstava 'Elizabeta Bam' premijerno na sceni Narodnog pozorišta 02. aprila

Kultura31.03.16, 14:07h

Predstava 'Elizabeta Bam' premijerno na sceni Narodnog pozorišta 02. aprila
Riječ je o jako duhovitom tekstu koji se odnosi na apsurde svakodnevnog života. Harmsove priče su nepredvidive i neuređene, likovi često ponavljaju istu stvar zaredom i na druge načine se ponašaju iracionalno. Linearna priča počne da se razvija, ali se lako prekine neobjašnjivom katastrofom koja priču povede u drugom pravcu

 

"Elizabeta Bam", predstava koju je po tekstu ruskog avangardnog književnika Danila Harmsa adaptirao i režirao Aleš Kurt, premijerno će biti izvedena 2. aprila na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS).

 

Riječ je o jako duhovitom tekstu koji se odnosi na apsurde svakodnevnog života. Harmsove priče su nepredvidive i neuređene, likovi često ponavljaju istu stvar zaredom i na druge načine se ponašaju iracionalno. Linearna priča počne da se razvija, ali se lako prekine neobjašnjivom katastrofom koja priču povede u drugom pravcu.

 

Na sceni će se naći starija i mlada glumačka generacija - Darja Badnjević, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Mediha Musliović, Kemal Čebo, Vedrana Seksan, Leonardo Šarić, Elma Juković te Merima Lepić.

 

V.d. direktorice NPS Marijela Hašimbegović kaže da je riječ o šestoj premijeri u ovoj umjetničkoj sezoni Narodnog pozorišta, te da je predstava "Elizabeta Bam" obogatila repertoar uzbudljivošću radnje, ali i posebnim i nesvakidašnjim rediteljem.

 

Smatra da je Harms bio veliki majstor kniževnosti, te pisao netipična djela, a u ovom donosi potpuno arhaičnu fabulu i konstrukciju dramaturškog toka.

 

- Nemojte tražiti životnu logiku u njegovim djelima jer je nećete naći, dok Aleš Kurt ima neobičnu nit i veoma prepoznatljivu estetiku - istakla je ona.

 

Za v.d. umjetničkog direktora Drame NPS Izudina Bajrovića publika će imati priliku da pogleda vrlo razigranu, ali i vrlo preciznu predstavu, u kojoj se u svakom pokretu na sceni vidi uloženi trud, uz isticanje da veliki dio ekipe čini mladi dio pozorišnog ansambla.

 

Reditelj Aleš Kurt podsjeća da je Harms svoja najvažnija djela u opusu pisao u vrijeme najmračnijih godina Sovjetskog saveza i Staljinovih čistki, kada se na političkoj svjetskoj sceni pojavljuje i Hitler. Svi pisci tada imaju potrebu da, što je gore u stvarnosti, više bježe u neki svoj svijet, a često i vlastito djetinjstvo.

 

- O tome govori ova predstava, to mi je bilo strašno zanimljivo. I ja kada sam u groznoj situaciji i mislima i emocijama se počnem vraćati u svijet djetinjstva. Tako je bilo i za vrijeme opsade Sarajeva - ljudi su puno pisali, čitali i išli u teatar, jer je  kultura bila vrsta duhovne hrane i otpora - kazao je.

 

Kurt dodaje da predstava ima jaku analogiju s "Alisom u zemlji čuda", te se i ovdje sve dešava u glavi jedne djevojčice.

 

Glumci su izdvojili posebno zanimljiv rad na ovom komadu kao inspirativan i izazovan, ali i izvrsnu saradnju s rediteljem.

 

Darja Badnjević, koja se našla u ulozi Elizabete Bam, dodaje da je puno istraživala u pripremi za taj lik, što joj je bilo jako uzbudljivo, a prvenstveno joj je bilo važno da se upozna o stilu pisca. Navodi da je Elizabeta Bam zapravo fiktivan lik koji se nalazi u glavi djevojčice Jelisavete.

 

Prva reprizna izvedba predstave bit će održana 4. aprila.

 

(FENA/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook