BILJKE KAO LIJEK

Pet čuda za zdravlje koje mogu napraviti chia sjemenke

Lifestyle30.03.16, 21:29h

Pet čuda za zdravlje koje mogu napraviti chia sjemenke
Čudesne sjemenke koje mogu zamijeniti mnoge lijekove iz apoteke

Iako ih nutricionisti porede sa lanenim sjemenkama, čia sjemenke su donekle specifične i nešto drugačije djeluju na organizam. Evo još nekoliko razloga da se povremeno uvrste u ishranu...

 

Bogat izvor kalcijuma. Dvije kašike čia sjemenki obezbjeđuju više od 130 miligrama kalcijuma (18% preporučenog dnevnog unosa kalcijuma), što je svakako dobro za kosti. Kalcijum igra značajnu ulogu u metabolizmu i građi kostiju. 

 

Ubrzavaju metabolizam. Redovno korišćenje čia semenki može da podstakne metabolizam, kao i da pomogne sagorevanju telesnih masnoća. Istraživanja su pokazala da dodavanje čia semenki u ishranu smanjuje masno tkivo oko struka, što pozitivno utiče na metabolizam.

 

Uravnotežuju crijevnu floru. Konzumacija čia sjemenki pomaže uravnoteženju crijevne flore, što može da pruži značajan podsticaj imunitetu. Imunitet je povezan sa zdravljem creva, pa poboljšanje zdravlja crijeva može da pomogne da se izbjegnu razne tegobe i bolesti. 

 

Pomažu održavanju normalnog nivoa šećera i holesterola u krvi. Čia sjemenke su dobre za opšte zdravlje, posebno za metaboličko zdravlje. Neka od najnovijih proučavanja povezala su konzumaciju čia sjemenki sa zdravim nivoima šećera u krvi, HDL (“dobrog”) holesterola i ukupnog holesterola, kao i sa smanjenim nivoima triglicerida (masnoća u krvi). Čia sjemenke mogu da bez problema konzumiraju dijabetičari.

 

Djeluju antikancerogeno. Čia sjemenke su bogate alfa linoleinskom kiselinom (omega 3 masna kiselina). Nekoliko istraživanja, između ostalog ono objavljeno u časopisu Journal of Molecular Biochemistry su utvrdile da ova kiselina ne samo da ograničava rast malignih ćelija raka dojke i materice, već dovodi i do smrti tih ćelija ne škodeći zdravim ćelijama. 
Kada se čia sejmenke ostava da odstoje u vodi i doda im se malo limunovog soka, ili nekog drugog voća, dobija se izuzetno ukusan i hranljiv napitak.

 

(zdravahrana.com/ DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook