Udruženje Urban pokrenulo inicijativu

Apel kulturnih radnika i javnih ličnosti: Podržite Muzej ratnog djetinjstva

Kultura29.03.16, 12:56h

Apel kulturnih radnika i javnih ličnosti: Podržite Muzej ratnog djetinjstva
Udruženje je obezbijedilo značajne resurse za naučno-istraživački rad, edukativne aktivnosti, ali i opremanje izložbenog prostora

 

Udruženje "Urban" upozorilo je javnost prethodnih sedmica o nezainteresiranosti vlasti za Muzej ratnog djetinjstva, a snažnoj podršci javnosti i medija pridružila se i grupa kulturnih radnika i istaknutih javnih ličnosti, koja je reagirala apelom. U njemu se od svih nivoa vlasti traži snažan angažman i puna podrška za Muzej ratnog djetinjstva.

 

U Udruženju "Urban" ocjenjuju da je odnos prema Muzeju ratnog djetinjstva još jedan dokaz nebrige za kulturu, sjećanje, ali i građane. Grupa mladih koji su i sami bili djeca u ratu a danas su eksperti u različitim oblastima, okupljena u Udruženje "Urban", formirala je kolekciju za budući Muzej koja već sadrži hiljade ličnih predmeta i dosad neispričanih priča.

 

Udruženje je obezbijedilo značajne resurse za naučno-istraživački rad, edukativne aktivnosti, ali i opremanje izložbenog prostora. Ono što je izostalo je, navodi se, interes lokalnih vlasti da se pronađe adekvatan prostor za potrebe Muzeja.

 

Muzej ratnog djetinjstva nastavak je projekta u kojem je već objavljena knjiga "Djetinjstvo u ratu", čiji je značaj potvrđen i internacionalnim izdanjima i promocijom. Ovaj cjelokupni projekt ima poseban značaj za preživjele, jer im ovakva platforma za dijeljenje i razmjenu iskustva omogućava da se suoče sa traumatičnim događajima, te da bolje razumiju druge.

 

- Svjesni društvenog, edukativnog i memorijalnog značaja ovakve ideje, ali i univerzalnog značaja istraživanja iskustava i posljedica koje rat ima za djecu, zahtijevamo od svih nivoa vlasti punu podršku i snažan angažman u iznalaženju prostora za Muzej ratnog djetinjstva - navodi se u saopćenju Udruženja "Urban".

 

Među više od 50 potpisnika apela su i Jovan Divjak, Nihad Kreševljaković, Amira Medunjanin, Milomir Kovačević Strašni, Danis Tanović, Elma Hašimbegović, Dino Mustafić, Mirsad Purivatra, Ferida Duraković, Damir Imamović, Selma Spahić, Amra Madžarević, Filip Andronik, Arijana Saračević Helać, Almin Zrno, Adnan Hasković, Vedran Mujagić, Zoran Ćatić, Mladen Jeličić Troko i mnogi drugi.

 

(FENA/em)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook