Svaka žena mora znati

15 stvari koje radite pogrešno kod korištenja tampona: Ne igrajte se s tim!

ŽENA iN27.03.16, 19:15h

15 stvari koje radite pogrešno kod korištenja tampona: Ne igrajte se s tim!
Iako dolaze uz uputstvo za upotrebu, čak ni taj papir ne pokriva sve što moramo znati odlučimo li se za korištenje tampona

 

Riječ je o pogreškama koje vjerojatno radite svakog mjeseca – zato je važno prestati na vrijeme.


Iako dolaze uz uputstvo za upotrebu, čak ni taj papir ne pokriva sve što moramo znati odlučimo li se za korištenje tampona. Srećom, riječ nije o nepopravljivim pogreškama, pa ako se pronalazite u jednoj od ovih učestalih pogrešaka, vrijeme je da uvedete promjene.

 

1. Perete ruke samo nakon unošenja. Budući da je riječ o vašoj vagini, ruke je dobro oprati i prije unošenja tampona, a onda i nakon.

 

2. Ne gurnete tampon dovoljno daleko. Tampon ne možete gurnuti predaleko (osjetit ćete kad je dosta), no ostane li previše plitko, osjetit ćete poprilično neugodno. Unesete li tampon na ispravan način, ne biste ga uopće trebali osjećati.

 

3. Koristite samo jednu vrstu tampona. Iako nije čest slučaj, tampon može izazvati sindrom toksičnog šoka (TSS) koji može biti opasan po život. Tamponi koji imaju mogućnost upijanja velike količine tekućine upravo su ti tamponi od kojih je opasnost najveća – zato ih koristite samo onda kad je to stvarno potrebno (prvi i drugi dan mjesečnice). 

 

4. Ne mijenjate tampone dovoljno često. Jedna od najučestalijih pogrešaka. Čak i ako curenje nije intenzivno, tampon bi trebali mijenjati svakih četiri do osam sati. To je zato što vlažan tampon stvara savršenu toplu i udobnu atmosferu za rast bakterija, time povećavajući rizik od TSS-a.

 

5. Koristite tampon za iscjedak sredinom ciklusa. Sprječavanje normalnog vaginalnog iscjetka može dovesti do infekcije. Ako je iscjedak toliko jak da ste primorani koristiti tampone ili uloške, otiđite liječniku.

 

6. Koristite tampon dan nakon završetka mjesečnice (za svaki slučaj). Izvaditi suhi tampon iz jednako suhe vagine može biti poprilično neugodno i bilo bi dobro da to izbjegnete.

 

7. Ne mijenjate tampon nakon odlaska na WC. Stručnjaci kažu kako ne morate mijenjati tampon nakon svakog odlaska na WC, no uhvati li se za špagicu bilo kakva bakterija (a vjerojatno hoće), to bi moglo značiti poprilično visoku dozu opasnosti za vaše genitalno područje ili u najmanju ruku stvoriti neugodu.

 

8. Zaboravljate ga izvaditi. Da, to se događa. Ako zaboravite izvaditi tampon ili to iz nekog razloga ne možete učiniti, pokušajte ga izvaditi čistim prstima. Ako je to i dalje nemoguće, odmah otiđite liječniku.

 

9. Koristite dva tampona odjednom. Iako tehnički tampon ne možete ugurati predaleko (niti ga izgubiti u vagini), korištenje dva tampona odjednom povećava rizik od gubljenja špagice jednog od njih. Ako je vaš iscjedak previše intenzivan i mislite da su vam potrebna dva tampona, prebacite se na tampone koji upijaju više.

 

10. Ne mijenjate tampon nakon plivanja. Špagica tampona ispunjena klorom, slanom vodom ili bakterijama iz slatke vode može izazvati ozbiljnu iritaciju ne promijenite li ga na vrijeme.

 

11. Koristite tampone čije je pakiranje potrgano. Omot oko tampona služi kako bi se spriječio doticaj tampona s prljavštinom, prašinom ili komadićima šminke na dnu vaše torbe. Izbjegavajte korištenje tampona čiji je omot potrgan osim ako ste u pravoj stisci budući da je u tom slučaju i takav tampon bolji od nikakvog.

 

12. Aplikator za tampon bacate u WC školjku. Osim ako poznajete super seksi vodoinstalatera i tražite ispriku da ga pozovete, plastiku bacajte u kantu za smeće.

 

13. Reciklirate aplikator. Aplikatori nisu smatrani pogodnima za reciklažu jer se nakon korištenja tampona smatraju kontaminiranima, zato ih slobodno bacite u kantu za smeće.

 

14. Bacate tampone jer im je „prošao rok trajanja“. Dok je god pakiranje neotvoreno, tamponi nemaju rok trajanja i posve je sigurno koristiti ih.

 

15. Koristite mirisne tampone. Iako neće loše utjecati na sve, mirisni tamponi mogli bi izazvati određenu reakciju kod nekih žena. U najgorem slučaju, mogli bi izazvati svrbež ili iritaciju. Zato mnogi liječnici ipak preporučuju obične tampone. Za svaki slučaj.

 

(Cosmopolitan.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook