UZ DVA EKONOMIČNA SASTOJKA

Jeftino i bez hemikalija: Znate li kako oprati kosu bez šampona?

Lifestyle21.03.16, 15:17h

Jeftino i bez hemikalija: Znate li kako oprati kosu bez šampona?
U vremenu kad mnogi paze na budžet, ali i izbjegavaju upotrebu opasnih hemikalija iz kozmetičkih sredstava, recept za pranje kose sa prirodnim sastojcima je više nego koristan...

 

Potrebna vam je samo soda bikarbona i jabukovo sirće. Zvuči čudno? Pa ipak djeluje. I neškodljivije je od mnogih šampona koje možete da nabavite u prodaji. Evo kako se primjenjuje...

 

Soda bikarbona može da se koristi za pranje kose zbog dvije stvari. Prvo, njene krupne čestice čine je blago abrazivnom, a blago alkalna priroda zamjenjuje efekat šampona. Soda bikarbona će razložiti prljavštinu nagomilanu na tjemenu i ukloniti masnoće nastale lučenjem lojnih žlijezda te efikasno ukloniti kisele nečistoće.  

 

Kako se pravi

 

Potrebno vam je: filtrirana voda, prazna posuda, soda bikarbona, posuda za mjerenje, kašika, lijevak. 

 

Priprema

 

Pomiješajte jedan dio sode bikarbone sa tri dijela vode (ostavite malo mjesta na vrhu posude kako biste mogli da je promućkate da se mješavina dobro promiješa). Pokvasite dobro kosu. Promućkajte mješavinu sode bikarbone i vode da se dobro izmiješaju. Naspite je kroz lijevak ravnomjerno po glavi. Blago umasirajte mješavinu na cijelo tjeme. Ostavite da odstoji jednu do tri minute. Ako je potrebno, pomoću češlja nanesite mješavinu do kraja vlasi. Potom dobro isperite kosu toplom vodom.

 

Nakon što ste isprali kosu vodom, isperite je i rastvorom jabukovog sirćeta. Dobro je da ovaj rastvor pripremite unaprijed, tako da je već spreman kad završite sa sodom bikarbonom. Možete da naspete u plastičnu bocu iz koje može da se istisne, ili u bokal iz kojeg može da se postepeno sipa. 

 

Priprema se tako što pomiješate jedan dio jabukovog sirćeta i četiri dijela vode. Dodajte i kap-dvije eteričnog ulja lavande (da neutrališete miris sirćeta). Potom nagnite glavu unazad i zatvorite oči (da vam sirće ne dospije u oči) i isperite kosu ovom tečnošću.

 

(zdravahrana.com/ DEPO PORTAL/ BLIN MAGAZIN/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook